Vorbind despre ateroscleroza si imbatranire, multi oameni merg cu gandul la accidentul vascular cerebral (stroke) ce poate lasa urme dezastruoase asupra fizicului si intelectului unui om. De asemenea, atacurile minore repetate, chiar daca pe moment p
Vorbind despre ateroscleroza si imbatranire, multi oameni merg cu gandul la accidentul vascular cerebral (stroke) ce poate lasa urme dezastruoase asupra fizicului si intelectului unui om. De asemenea, atacurile minore repetate, chiar daca pe moment par a nu afecta mult starea generala, imping creierul spre o deteriorare grava, in special spre demente, precum boala Alzheimer.Specialistii initiati in neurologia nutritionala au facut o serie de descoperiri importante. Aceasta e o subspecialitate menita sa previna instalarea bolilor grave neurovasculare si sa ne ajute sa ne pastram intacte capacitatile intelectuale pana la adanci batraneti.
Ei considera ca secretul prevenirii si supravietuirii unui atac cerebral grav il reprezinta consumul intensiv de legume, fructe si ceai. Legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti, acid folic, potasiu. Cercetatorii isi bazeaza afirmatiile pe studii ample, longitudinale, efectuate timp de 20 de ani, pe mai mult de 800 de barbati, cu varste intre 45 si 65 de ani. Cei ce au consumat foarte multe legume si fructe - de trei ori pe zi cate un fruct sau o leguma, au prezentat o rata globala a atacurilor cerebrale redusa cu 22%, iar riscul atacului hemoragic a scazut cu 51 la suta. Interesant si incurajator este faptul ca ele au avut efect indiferent de stilul de viata al persoanei - fumator, colesterol, exercitii fizice practicate sau nu etc.
In cazul femeilor, studiul cel mai relevant s-a efectuat la Harvard, pe 90.000 de asistente medicale, timp de 8 ani. Femeile care au mancat cel putin un morcov pe zi au fost cu 68 la suta mai putin predispuse la atacuri cerebrale!
Cercetatorii au mai descoperit un lucru important. Urmarind 824 de femei si barbati in cadrul unui studiu medical in Northern Manhattan s-a constatat ca persoanele cu concentratie maxima a potasiului in sange au fost cu 40 la suta mai putin predispuse la atac cerebral. Potasiul protejeaza invelisul vaselor sanguine (endoteliul) impotriva deteriorarii provocate de radicalii liberi.
Potasiul il gasim in spanac, crud sau gatit la aburi, sfecla, rosii, portocale, caise, morcov, cartofi dulci (patatas), avocado, migdale, soia prajita, fasole, sardele, alti pesti mediteranieni.
Nu in ultimul rand ceaiul poate proteja creierul, pentru ca si el contine in cantitati mari flavonoizi - substante chimice ce lupta impotriva inflamatiei din cancer si degenerarii celulare. Cel mai valoros pare a fi ceaiul negru, iar cei care au consumat in medie patru-cinci cani pe zi sunt cu 73 la suta mai putin expusi riscului de atac cerebral!
Un rol major il joaca si suplimentele de vitamine ce pot fi administrate zilnic, suplimentar dietei. Vitamina C, acidul folic, vitamina E asigura o buna functionare a celulelor nervoase si protejeaza si vasele de sange de accidentele vasculare atat de periculoase.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.