Iarasi in noctuna in Ghencea, ploua cu galeata, terenul e la fel de mizerabil, suporterii iau cu asalt arena. Slovenia, Norvegia, Liverpool. Amintiri recente si amare de pe stadionul Stelei, atat cu echipa nationala, cat si cu cea condusa acum de Zen
Iarasi in noctuna in Ghencea, ploua cu galeata, terenul e la fel de mizerabil, suporterii iau cu asalt arena. Slovenia, Norvegia, Liverpool. Amintiri recente si amare de pe stadionul Stelei, atat cu echipa nationala, cat si cu cea condusa acum de Zenga. Va urma inca una? Valencia a castigat cu 2-0 in tur, nu e in prea mare forma, dar te ia cu fiori cand vezi lotul, scandalurile au tinut prima pagina toata saptamana, ce sanse poti avea? Apar foile cu echipele. Zenga nu are incotro si lasa prudenta italieneasca la o parte: are patru oameni de atac in primul unsprezece. Doua "varfuri", Cristea si Dinita. Nu prea a avut optiuni, dupa ce Gigi l-a vandut pe Neaga si l-a proscris pe Ciocoiu. Poate e mai bine, amandoi sunt mici si iuti, ne trebuie ceva viteza in fata "uriasilor" Navarro si Caneira. Ranieri i-a lasat pe banca pe Mista, Aimar si Di Vaio! "Carpaciul" ori ne ia la pret de matineu, ori a luat-o razna. In fine, incepe meciul. Gigi si jumatate din stadion se inchina. Steaua se repede peste careul lui Palop, semn ca Zenga a ales sa atace din primele secunde. Stadionul explodeaza prima data in minutul trei, cand Dica loveste bara. Ce bun era un gol acum, le taiam picioarele. Spaniolii isi dau seama ca nu e de gluma si se baricadeaza in aparare, reusind sa mai calmeze furtuna. N-a iesit pe varianta iuresului, Zenga iese la margine si comanda planul B. Constructie rabdatoare, dar fara excesul de pase laterale, boala fotbalistului roman. Calm, nu ne grabim, avem tot timpul sa marcam. Rufete si Baraja, care au sfidat frigul din Ghencea afisandu-se cu tricouri cu maneca scurta, musca momeala si ies mai spre centru. Fabio Aurelio face doua curse pe stanga, iar spaniolii cred deja ca asta e tot ce poate Steaua. Odata vigilenta oapetilor adormita, ros-albastrii lovesc prima data: verticalizare excelenta Dorinel, sut Cristea putin pe langa. Cam ca la Valencia. Sa vezi ca pustiul impus de Gigi e prea marcat si o sa clacheze! In rest, lupte in noroi, cu ros-albastrii mereu primii la minge, rai, determinati, precisi. Pauza. La masa presei, pareri impartite. "N-avem nici o sansa, Cristea si Dinta sunt prea mici ca sa razbata in fata astora", arunca pesimistul. "E bine asa. Daca le dadeam gol repede erau mai atenti si ieseau la atac. Pe final trebuie sa marcam", zice optimistul. Stadionul s-a mai linistit un pic, victoria lui Sahtar, anuntata la statie, trece nebagata in seama, semn ca nea Mircea nu prea are fani in Ghencea. Fanii de la peluza opusa galeriei il inteapa discret pe Gigi, cu un banner pe care scrie "Banii n-au valoare, faptele conteaza / Stelistii se nasc, nu se inventeaza".
Cristea show
Incepe repriza a doua. Nici o schimbare. Oprita croseteaza pe dreapta in uralele tribunelor, dar, vechea lui meteahna, tot amana sutul. Minge balbaita de mijlocasii Valenciei. Dinita la 30 de metri, pas in centru la Cristea. Pustiul preia, nu se mai precipita, il intoarce pe Navarro, trage in dreapta lui Palop, Caneira deviaza in coltul celalalt. 1-0! Seism in Ghencea! Ne mai trebuie unul si i-am egalat. Tribunele sunt in delir, Cristea rateaza iarasi. Una calda, una rece! Dar vine iar aia calda. Pas in adancime Radoi, atacantul de la Bacau pleaca de la limita ofsaidului, sut cu siretul fara sperante pentru Palop. 2-0! Egalitate, le mai dam unul si i-am scos. Iese Valencia la atac, pericol in careu, Xisco il invinge pe Hamutovski. 50.000 de ochi isi indreapta atenta spre asistent: steagul sus, ofsaid, rasuflam usurati. Iarasi e echilibru, sa vedem daca mai au putere pentru inca un gol. Ranieri muta impresionant: intra Aimar si Di Vaio, doi jucatori care au costat cat bugetul pe zece ani al Stelei. Terenul s-a stricat de tot, deja se inoata, ai nostri par mai obositi. N-au mai jucat intr-un meci oficial din decembrie, cu exceptia turului de pe "Mestalla". Din fericire, nici spaniolii nu stau mai bine, ei au jucat duminica in campionat. Prelungiri. Ies Cristea si Oprita, abia se mai tin pe picioare, Zenga il roaga pe Dica sa reziste, nimeni nu mai risca nimic.
Emotii la maxim
"Sevilla, Sevilla", scandeaza galeria in momentul cand se ajunge la lovituri de departajare. Gigi isi pune capul in maini si se roaga. Vreo cinci minute. Radoi isi asuma prima executie, e capitan. Executie precisa, gol. Aimar nu pare deranjat de corul de fluieraturi si il invinge calm pe Hamutovski. Vine la rand Dorinel. A muncit ca un sclav, a facut cel mai bun meci al sau de cand e in Ghencea. Apara Palop, dar fanii izbucnesc spontan: "Munti, Munti". Jos palaria pentru Dorinel, dar am pierdut calificarea! Hamutovski pleaca bine pe sutul lui Mista, dar executia e pe colt. E clar, astia bat prea bine, s-a terminat. Lovin se apropie speriat de punctul varuit proaspat, dar bate bine: bara-gol. Trebuie sa rateze ei una. Rufete da tare, sus, pe mijlocul portii, Bostina il trimite la seminte pe Palop. Stadionul fierbe, emotiile sunt maxime. Unii se intorc cu spatele, nu mai au forta sa priveasca. Vine Baraja, unul dintre cei mai buni spanioli anul trecut, "jupanul" Valenciei. Tot tare, tot pe mijloc, tot pe sus, prea pe sus! Ratare! "O baraca de jucator Baraja asta", cum ar zice Titi Dimitriu. Iar e egal, mai e cate un sut de fiecare. Vine la rand Dica, executie calma, gol. Cheliosul Di Vaio arunca stadionul in aer cu sutul sau peste poarta, s-a terminat, Steaua a eliminat Valencia, campioana Spaniei si detinatoarea Cupei UEFA. Exact in ziua in care se implinesc 18 ani de la castigarea Supercupei! Victorie senzationala, fiesta poate incepe!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.