Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si trebuie sa asigure un sfert din nevoile energetice ale zilei. Daca este echilibrat, elimina si nevoia gustarilor din timpul zilei, care uneori contin mai multe calorii decat mesele propriu-zise. Iat
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si trebuie sa asigure un sfert din nevoile energetice ale zilei. Daca este echilibrat, elimina si nevoia gustarilor din timpul zilei, care uneori contin mai multe calorii decat mesele propriu-zise. Iata cateva sugestii pentru aceasta masa importanta. Micul dejun al unui adult evita golul caloric de 11 ore dintre masa din seara zilei precedente si pranz. La copii, studiile au demonstrat ca micul dejun joaca un rol esential pentru capacitatea de concentrare.
* Un suc de portocale proaspete imediat dupa ce s-a trezit poate deschide pofta de mancare a copilului. Aceasta este o varianta a asa numitului "early morning tea" al britanicilor, care nu lipseste niciodata de pe tava cu micul dejun.
* Rezervat mai degraba gustarii pe care britanicii o numesc "brunch", dar luat si la micul dejun, oul Benedict consta intr-un ou fiert, putina sunca si un strop de sos.
* Printre fructele pe care nutritionistii le recomanda cu caldura la micul dejun se numara cel de kiwi. Cea mai mare calitate a sa este este concentratia optima de micronutrienti (vitamina C si A, provitamina A, calciu si fier). Taiati-l in doua si mancati-l cu lingurinta, ca ca si cum ar fi un ou fiert.
* Ultima noutate in materie de nutritionism sunt merisoarele, fructele sub forma de boabe ale unui arbust provenit din America de Nord si Chile. Se consuma in cocktail-uri cu 25% fructe, 12% zahar pentru a indeparta gustul acru si putina vitamina C. Cocktail-ul de merisoare poate insoti produse de patiserie sau, mai bine, paine prajita.

Libertatea

Sursa: Libertatea



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.