Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile a 1.392 de firme cu datorii la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru recuperarea unor restante care depasesc 4.600 de miliarde de lei (136,2 milioan
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile a 1.392 de firme cu datorii la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru recuperarea unor restante care depasesc 4.600 de miliarde de lei (136,2 milioane de dolari), se arata intr-un comunicat al institutiei. Conturile firmelor vor fi blocate pana la recuperarea integrala a creantelor. Pe perioada de poprire a conturilor, bancile vor accepta plati doar cu aprobarea AVAS, cu exceptia sumelor in contul creantei detinute de AVAS si a privilegiilor legale, categorie in care sunt incluse salariile angajatilor. Ordinul AVAS a fost transmis unui numar de 38 de banci pentru a fi pus in aplicare. Din conturile debitorilor se va recupera suma de 4.640,6 miliarde de lei, consolidata in dolari, pe baza raportului leu-dolar valabil la data preluarii creantelor. Lista datornicilor cuprinde de la cele mai cunoscute asociatii de fotbal pana la exploatari miniere si companii de taximetre. O situatie similara a fost publicata de fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare (in prezent inclusa in AVAS) la inceputul anului trecut. Fata de acea data, datoriile la Sanatate au crescut cu aproximativ 26 de milioane de dolari, iar numarul firmelor restantiere s-a majorat de la 800 la aproape 1400.
Intr-un clasament pe judete, Casele de Sanatate din Caras Severin, Alba si Bucuresti au de primit cele mai mari sume, respectiv 549,1 miliarde de lei (16 milioane de dolari), 500,5 miliarde de lei (14,6 milioane de dolari) si 476,4 miliarde de lei (13,8 milioane de dolari). La polul opus se afla Casele de Sanatate din judetele Salaj, Ilfov si Dambovita, unde sunt inregistrate datorii de 3 miliarde de lei (101.170 dolari), 6,4 miliarde de lei (195.400 dolari) si, respectiv, 15 miliarde de lei (448.254 dolari).
Casa de Sanatate din Bucuresti are cei mai multi restantieri, 163 de firme, urmata de Casa de Sanatate a judetului Dolj cu 78 de companii datornice. Cei mai putini datornici, sase la numar, sunt inregistrati la Casa de Sanatate a judetului Bistrita Nasaud. Pe lista figureaza si 11 societati aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, care au datorii de 22,1 miliarde de lei la Casa de Asigurari de Sanatate a Transportatorilor. De asemenea, Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ) are de recuperat 9,2 miliarde de lei de la sase firme. Pana in prezent, AVAS a recuperat datorii ale firmelor la Fondul Asigurarilor Sanatate in valoare de 1.547 miliarde de lei. Creantele au fost preluate de AVAB in 2003.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.