Germania este scena unui scandal privind politica de acordare de vize, scandal ce cauzeaza tensiuni politice si care va fi investigat de Comisia Europeana (CE), relateaza EUobserver.
"Comisia a lansat o investigatie pentru a afla daca masurile
Germania este scena unui scandal privind politica de acordare de vize, scandal ce cauzeaza tensiuni politice si care va fi investigat de Comisia Europeana (CE), relateaza EUobserver.
"Comisia a lansat o investigatie pentru a afla daca masurile luate de Germania, in ceea ce priveste acordarea de vize, incalca sau nu legile europene", a declarat Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului european al Justitiei, intr-un interviu acordat tabloidului german Bild Zeitung.
In dosarul vizelor este implicat cel mai popular politician german, ministrul de Externe Joschka Fischer, care in 2000 a decis relaxarea conditiilor de acordare a vizelor pentru cetatenii din fosta Uniune Sovietica.
Denumita "Edictul Volmer", dupa ministrul de Externe adjunct de atunci, Ludger Volmer, decizia a reprezentat sfarsitul unei politici foarte stricte de acordare a vizelor.
Ambasadele au fost instruite sa refuze acordarea de vize numai in cazul in care existau dovezi clare ca solicitantul nu intentioneaza sa se intoarca in tara sa.
Potrivit agentiei germane de stiri DPA, in anul 2000 au fost primite 217 mii de solicitari de viza in Ucraina, cifra ajungand la 330 de mii dupa implementarea edictului Volmer. Din cele 330 de mii de solicitari, doar zece la suta au fost respinse.
Regimul liberal al vizelor, care s-a aplicat si in cazul cetatenilor din Albania si Kosovo, a fost suspendat dupa ce alte tari membre ale Uniunii Europene au observat un "val" de cetateni din tarile respective care aveau viza de Germania.
Potrivit normelor europene, intrarea in Germania reprezinta, de fapt, intrarea in orice alta tara membra a spatiului Schengen - statele membre avand obligatia sa-si securizeze frontierele. La acea vreme, granita Germaniei reprezenta frontiera de est a Uniunii Europene.
Politica vizelor din Germania ar putea fi un motiv pentru ca CE sa solicite implementarea unui "sistem de avertizare" in scopul schimbului de informatii privind imigratia intre statele membre.
Ideea acestui sistem a luat nastere dupa ce Spania a anuntat, la inceputul acestei luni, acordarea amnistiei pentru imigrantii ilegali din aceasta tara si urmeaza a fi dezbatuta cu ocazia reuniunii de astazi a ministrilor justitiei din Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.