Chiar daca au fost ministri, secretari de stat, parlamentari sau au avut pana acum functii in partid, unii pesedisti ar putea fi scosi din viitoarea schema de conducere a partidului. Victor Ponta, Mihai Tanasescu, Mircea Geoana sau Cristian Diaconesc
Chiar daca au fost ministri, secretari de stat, parlamentari sau au avut pana acum functii in partid, unii pesedisti ar putea fi scosi din viitoarea schema de conducere a partidului. Victor Ponta, Mihai Tanasescu, Mircea Geoana sau Cristian Diaconescu sunt doar cativa dintre cei care ar putea avea probleme de "vechime" in cazul in care vor o functie in conducerea PSD. Ba chiar Ion Iliescu, cel care a propus "stagiul minim in partid", ar putea avea si el surprize.
Un proiect de modificare a statutului PSD, distribuit Delegatiei Permanente de catre Octav Cozmanca, prevede introducerea unor criterii de vechime in partid, intre 5 si 10 ani, pentru candidatii la functiile de conducere. Cei care vor sa ocupe functia de presedinte al PSD trebuie sa fi activat 10 ani in partid, candidatii la functia de presedinte executiv 8 ani, pentru secretar general vechimea propusa este de 7 ani, iar pentru vicepresedinte de 5 ani.
Daca in cazul liderilor tineri precizarile sunt de prisos, cand vine vorba de Ion Iliescu lucrurile se complica. Cu toate ca este fondatorul formatiunii, Ion Iliescu nu are continuitate in munca de partid din cauza celor 10 ani cat a fost presedinte si in care, constitutional, nu avea dreptul sa fie membru al vreunui partid. Situatia insa poate fi rezolvata de Biroul Executiv National care ar putea sa aprobe derogari de la acest criteriu cu titlu exceptional.
Reactiile la propunerea lui Cozmanca nu au intarziat sa apara. Adrian Nastase sustine ca varianta colegului sau de partid nu trebuie luata "foarte in serios", insa poate fi o baza de discutie.
"Deocamdata, vreau sa spun, la modul foarte responsabil, ca textul respectiv contine niste idei pe care va rog sa nu le luati foarte in serios in acest moment, sunt o baza de dezbatere", a afirmat liderul PSD.
Si Ioan Rus pare a fi de aceeasi parere. El sustine ca baremurile de vechime sunt menite sa blocheze competitia si accesul egal al membrilor la posibilitatea de a fi alesi.
"Dezbaterea deschisa credem ca va elimina toate barierele artificiale din calea reprezentarii corecte a tuturor optiunilor si aspiratiilor membrilor PSD si votantilor nostri", si-a explicat pozitia liderul pesedistilor transilvaneni.
"La noi in partid nu este un concurs de CV-uri sau de frumusete", sustine si Mircea Geoana. Fostul ministru de Externe crede, de asemenea, ca "exista jocuri de culise care vor sa dea impresia eliminarii unor oameni tineri din partid".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.