Proaspat instalat in fotoliul de sef, chestorul Dan Valentin Fatuloiu vrea o reforma adevarata in Politia Romana, propunand in acest sens un proiect managerial de-a dreptul indraznet. Nici mai mult, nici mai putin, chestorul Fatuloiu intentioneaza sa
Proaspat instalat in fotoliul de sef, chestorul Dan Valentin Fatuloiu vrea o reforma adevarata in Politia Romana, propunand in acest sens un proiect managerial de-a dreptul indraznet. Nici mai mult, nici mai putin, chestorul Fatuloiu intentioneaza sa aduca in prim-plan politistul care actioneaza pe teren si sa-i extinda atributiile tocmai pentru a putea face fata in lupta cu infractorii. Femeia-politist va fi si ea trimisa "la inaintare", devenind o prezenta obisnuita in cadrul echipelor mixte. Agentii nu vor mai sta in intersectii doar sa vaneze eventualii contravenienti ori sa blocheze si mai rau circulatia. Ei vor avea competenta de a constata infractiuni, in special cele legate de traficul si consumul de droguri. Coruptia din randul propriilor angajati poate fi combatuta eficient daca se taie raul de la radacina. Acesta ar fi mesajul pe care l-a transmis seful Politiei Romane, anuntand ca a inceput evaluarea si verificarea tuturor sefilor de posturi comunale din tara, locuri unde comiterea ilegalitatilor de orice fel a devenit aproape o stare de fapt.
Dupa 20 de zile de la preluarea conducerii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), chestorul Dan Valentin Fatuloiu e decis sa dea o fata noua institutiei pe care o conduce. Aderarea la Uniunea Europeana impune, mai mult decat oricand, continuarea si finalizarea reformei. "Deja se lucreaza la o noua organigrama, care nu va schimba cu mult actuala structura. Politia va functiona pe trei componente: Siguranta Publica, Investigatii Judiciare si Combaterea Criminalitatii Organizate si Terorismului", a declarat chestorul Fatuloiu, punand accent pe colaborarea cu Parchetul in anchetarea dosarelor importante. Echipele de lucru au fost stabilite, iar finalizarea cazurilor va fi facuta public prin comunicate de presa comune. "Am pus la punct sistemul si am organizat prima videoconferinta cu toti specialistii angrenati in aceste dosare", a precizat chestorul Fatuloiu. Zonele cu risc de comitere a ilegalitatilor au fost identificate si s-a infiintat deja primul grup de lucru in Portul Constanta. Ofiteri de la Crima Organizata, politisti de frontiera, de la serviciile de investigatii si vamesii vor gestiona situatia si vor fi furnizorii de informatii catre cei care au competenta sa le investigheze.

Verificari la nivel national
Evaluarea activitatii tuturor politistilor, ajungandu-se inclusiv la sefii posturilor din comune, este masura prin care se incearca stoparea coruptiei interne. Credibilitatea Politiei Romane a scazut drastic in ultimul timp tocmai din aceasta cauza. Nu putine au fost situatiile in care politistii au cazut la intelegere cu infractorii si au "inchis" ochii la faptele comise de acestia. Prin aceste verificari declansate la nivel national, seful Politiei Romane urmareste eficientizarea activitatii subordonatilor sai, dar si identificarea neajunsurilor. "In urma auditului extern realizat, am constatat ca exista un management demodat, iar unii lucratorii au denuntat diverse stari conflictuale cu sefii lor sau chiar comportamente dictatoriale ale acestora". "Toate functiile de sef de inspectorat de politie vor fi ocupate prin concurs, pentru a se exclude posibilitatea influentelor de orice natura din afara institutiei sau interpretarile subiective, singurele norme de evaluare fiind competenta si probitatea profesionala'', a mai spus chestorul Fatuloiu.
Sunt insa si judete unde exista un management bun, insa, in cazul in care sefii de inspectorate au o vechime de 5-6 ani, vor fi mutati la conducerea altor judete, dupa modelul institutiilor din Uniunea Europeana. Extinderea atributiilor Politiei Rutiere inseamna o noua organizare si o noua conceptie. Noile competente ale agentilor de circulatie le vor da posibilitatea sa intervina in orice infractiune comisa in strada pana la momentul interventiei ofiterilor specializati. In acelasi timp, agentii de la Ordine Publica vor putea interveni in cazul contraventiilor rutiere. Speram ca aceasta indatorire nu va deveni o sursa de venituri suplimentare... Tot ieri, chestorul Fatuloiu a anuntat ca s-a infiintat Politia Autostrazi


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.