In cadrul manifestarii, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi, a mentionat ca materialele jurnalistului roman, care ataca subiecte spinoase, sunt binecunoscute la Chisinau, adaugand ca in aceasta carte Victor Roncea abordeaza problema integrarii Romaniei in Uniunea Europeana in contextul actual mondial.
In discursul sau rostit in cadrul aceluiasi eveniment, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, a amintit ca lansarea cartii la Chisinau a fost precedata de prezentarea ei publicului de la Bucuresti, in prezenta ambasadorilor Germaniei, Frantei si al Marii Britanii. El a apreciat ca Victor Roncea este un jurnalist foarte activ inca din perioada in care Romania trecea de la comunism la democratie, asa cum de altfel scrie in prefata cartii si directorul general al ZIUA, Sorin Rosca Stanescu. "Victor Roncea a fost printre acei revolutionari care, dupa revolutia din 1989, s-au aflat in mijlocul actiunilor de pe strazile bucurestene si care au tulburat nu doar intreaga natiune, ci si Europa. Jurnalistul a facut o scoala a democratiei in Statele Unite ale Americii, iar dupa revenirea in tara a atras atentia opiniei publice asupra activitatii sale. Actualmente el este un jurnalist care abordeaza probleme nationale, regionale si globale. Cartea sa intitulata "Romania in noua ordine mondiala" denota aceasta preocupare. Romania, aflata intr-un proces de afirmare, se afla si in atentia jurnalistilor din Republica Moldova si ne-am dori sa o vedem ca o tara puternica si infloritoare, care sa aiba parte de acea realitate pe care o merita dintotdeauna", a mai spus Saharneanu.
Prezent la lansarea cartii, Ionel Nicu Sava, profesor la Universitatea din Bucuresti si director al Editurii "ZIUA", a mentionat, la randul sau, ca Victor Roncea este una dintre figurile interesante ale jurnalismului romanesc de dupa 1990. "El s-a impus nu doar in Romania, ci si in intreg spatiul sud-est european si a devenit cunoscut la Chisinau, Cernauti, Belgrad, Sofia. Datorita activitatii sale civice i-a fost interzisa intrarea in Ucraina, dar este de asteptat ca acest regim de interdictie sa fie ridicat. El a fost printre cei care au inspirat miscarile civice de la Kiev pe care le-am vazut atat de splendid exprimate pe strada, in Parlamentul ucrainean si in alegeri", a adaugat Sava. Referindu-se la alegerile care urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova, Ionel Nicu Sava a mentionat ca exista o mare asteptare in intreg spatiul est-european pentru o evolutie pozitiva si in Republica Moldova, "care sa insemne o consolidare a procesului democratic si o atitudine ferma in ceea ce priveste viitorul european al Republicii Moldova". "S-a spus de nenumarate ori ca intrarea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana ar ridica un zid de netrecut intre cele doua tari la Prut. Parerea lui Victor Roncea, exprimata in aceasta carte, este ca mai degraba intrarea Romaniei in UE si NATO inlesneste apropierea Republicii Moldova de aceste institutii. Romania va servi drept o invitatie pentru Republica Moldova de a se apropia de structurile europene si euro-atlantice", a mai remarcat Sava. Directorul Editurii ZIUA a mai spus ca Victor Roncea a reunit in aceasta carte experienta ultimilor 3-4 ani, amintind ca materialele ziaristice ale ziaristului roman si ale departamentului ZIUA pe care il conduce (Politica Externa) au ca subiecte principale Europa de Est. Chisinau, Tbilisi, Kiev, Moscova, acestea sunt tintele interesului sau jurnalistic, iar titlurile pe care le foloseste in editorialele din paginile ziarului ZIUA se afla pe agenda diplomatica curenta. "Intr-un fel sau altul, aceasta carte si autorul ei incearca sa stabileasca o cromatica a acestei perioade atat de tumultoase si confuze", a conchis Sava.
Romania: trup fracturat, suflet intreg
La randul sau, autorul cartii, Victor Roncea, a mentionat ca a dorit sa-si lanseze cartea si la Chisinau, deoarece un Stefan cel Mare si un Eminescu nu pot fi impartiti in doua, lucru pe care il spune raspicat presedintele tuturor romanilor, Traian Basescu. "Desi trupul tarii ramane fracturat, sufletul natiunii este intreg", a afirmat autorul, care a dedicat cartea grupului de patrioti romani aflati in temnitele din Transnistria, grup reprezentat la lansare de Alexandru Lesco. Autorul cartii l-a felicitat pe Alexandru Lesco pentru implinirea a 50 de ani si si-a exprimat admiratia pentru curajul detinutilor politici de la Tiraspol. Singura lor vina a fost aceea de a fi romani si de a-si iubi tara. Ei reprezinta simbolul neamului romanesc, a conchis Victor Roncea.
Despre autor:

Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra...
Sursa: garbo.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Eleni Skoura, ING Bank, despre generații și lifestyle banking
Sursa: futurebanking.ro
-
Andreea Bălan, primele declarații după ce a ieșit pe locul doi la America...
Sursa: kudika.ro
-
Electric Castle 2023. Organizatorii au anunțat line-up-ul complet: Macklemore...
Sursa: wall-street.ro