Noile membre ale Uniunii Europene vor sustine cresterea economiei din regiune, in acest an. Aceasta este concluzia celui mai recent raport elaborat de Comisia Economica pentru Europa din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (CEEONU), transmite BBC. A
Noile membre ale Uniunii Europene vor sustine cresterea economiei din regiune, in acest an. Aceasta este concluzia celui mai recent raport elaborat de Comisia Economica pentru Europa din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (CEEONU), transmite BBC. Astfel, potrivit CEEONU, cele opt tari din Europa Centrala - care au aderat la UE la 1 mai 2004 - vor consemna, anul acesta, o crestere economica de 4,6 la suta. In schimb, cele 12 state din zona euro vor inregistra performante economice "lacustre", generand un avans de numai 1,8 procente. Conform estimarilor CEEONU, economia globala va cunoaste o incetinire, in 2005, din cauza cererii scazute din partea consumatorilor.
Comisia a mai avertizat ca procesul de crestere economica ar putea fi amenintat de incercarea de reducere a uriasului deficit de cont curent din Statele Unite, care ar putea genera, de asemenea, o mai mare volatilitate a ratelor de schimb ale principalelor valute.
Pentru intreaga Uniune Europeana, CEEONU estimeaza o crestere economica in medie de 2,2 la suta, in 2005. Comisia sustine, de asemenea, ca in 2004 productia globala din zona euro va consemna o scadere de la 1,9 la 1,8 la suta, in principal din cauza economiei germane care a regresat cu 0,2 la suta, in ultimul semestru al anului trecut.
La inceputul acestei saptamani, asociatia bancilor private din Germania anunta ca, in acest an, economia tarii va avea dificultati in a-si indeplini obiectivul de crestere de 1,4 la suta.
Separat, Banca Centrala a Germaniei a avertizat ca eforturile acestei tari de a reduce deficitul bugetar sub trei la suta din PIB ar putea fi zadarnicite in conditiile in care cresterea economica va scadea sub unu la suta, in acest an.
In raportul economic pentru 2005, CEEONU sustine ca tarile din Europa Centrala, cum ar fi Cehia si Slovenia, vor reprezenta "coloana vertebrala" a cresterii de pe continent.
Tarile mai mici, precum Cipru, Irlanda si Malta, se vor numara, de asemenea, printre cele mai performante economii ale continentului, in acest an, estimeaza Comisia. Pe de alta parte, economia Marii Britanii ar putea consemna o incetinire in 2005, cresterea ajungand de la 3,2 la 2,5 la suta.

BCE nu se atinge de dobanda de referinta
Cererea consumatorilor va ramane fragila in multe dintre marile tari europene, economiile fiind sustinute, in principal, de cresterea exporturilor.
"Avand in vedere fragilitatea factorilor de crestere interna si efectele negative ale aprecierii euro asupra activitatii economice si a inflatiei, politica monetara din zona euro ar putea continua pe modelul <>", a mai apreciat organizatia in raportul sau.
In ceea ce priveste evolutia economiei mondiale, CEEONU estimeaza o scadere de la cinci procente, in 2004, la 4,25 de procente, in acest an, in ciuda consolidarii continue a economiei chineze si a celei americane.
Banca Centrala Europeana (BCE) nu se grabeste sa majoreze dobanzile, in conditiile in care economia zonei euro se dovedeste a fi mai slabita decat se estima, au afirmat membri ai Consiliului de conducere al BCE.
"Nu a venit, inca, vremea majorarii dobanzilor, desi costurile de imprumutare din regiune sunt foarte, foarte scazute", a declarat Guy Quaden, guvernatorul Bancii Centrale a Belgiei.
BCE a mentinut rata dobanzii de referinta la nivelul de doi la suta, timp de 20 de luni consecutiv, iar reuniunea de saptamana viitoare
s-ar putea solda cu aceeasi decizie.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.