Negocierile privind aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) au consemnat progrese, sustin surse apropiate discutiilor, citate de BBC.
Ambasadorul Stefan Johannesson (Islanda), care prezideaza negocierile, a avertizat, insa,
Negocierile privind aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) au consemnat progrese, sustin surse apropiate discutiilor, citate de BBC.
Ambasadorul Stefan Johannesson (Islanda), care prezideaza negocierile, a avertizat, insa, ca "mai sunt multe de facut". Comentariile acestuia survin in conditiile in care presedintele american George W. Bush a afirmat ca va sustine candidatura Rusiei la OMC. Liderul de la Casa Alba a precizat, insa, ca Guvernul rus trebuie sa-si "reinnoiasca angajamentele fata de democratie si domnia legii".
Rusia asteapta, de zece ani, sa fie admisa in OMC si spera sa devina, in sfarsit, membra a organizatiei, pana la inceputul anului viitor. O decizie in acest sens ar putea fi luata in luna decembrie a acestui an, cand cei 148 de membri ai OMC se vor reuni in cadrul unui summit gazduit de Hong Kong.
Daca, in cadrul evenimentului din decembrie, membrii OMC vor aproba aderarea Rusiei la organizatie, ianuarie 2006 ar fi cea mai apropiata data pentru obtinerea statutului de tara membra.
Printre aspectele negative care au dus la amanarea acordarii acestui statut se numara limitarea accesului investitorilor straini la companiile din sectorul de telecomunicatii si asigurari de viata, cat si elementele legate de piraterie si contrafacere. De asemenea, unii dintre membrii OMC dezagreeaza subventiile acordate de autoritatile ruse sectorului energetic, ceea ce confera companiilor autohtone un avantaj neloial in fata competitorilor straini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.