India se declara pregatita sa investeasca 25 de miliarde de dolari in sectorul de productie petroliera din Rusia si intentioneaza sa achizitioneze pachete de actiuni in cadrul companiei Iuganskneftegaz (fosta unitate de productie a Iukos) si a proiec
India se declara pregatita sa investeasca 25 de miliarde de dolari in sectorul de productie petroliera din Rusia si intentioneaza sa achizitioneze pachete de actiuni in cadrul companiei Iuganskneftegaz (fosta unitate de productie a Iukos) si a proiectelor de petrol si gaze Northern Oil si Sakhalin Oil, informeaza MosNews.
Cotidianul financiar rus Vedomosti a anuntat ca, saptamana trecuta, Ministerul de Petrol si Gaze din India a trimis o scrisoare oficiala, in acest sens, primului-ministru rus Mihail Fradkov. Documentul nu contine, insa, detalii referitoare la aceste proiecte. La inceputul acestei saptamani, Mani Shankar Aiyar, ministrul indian al Petrolului, a sosit la Moscova pentru a discuta personal aceasta oferta cu Guvernul si oamenii de afaceri din Rusia. In ajunul sosirii sale la Moscova, Aiyar a anuntat ca ONGC, cea mai mare companie de petrol si gaze din India, este pregatita sa atraga 25 de miliarde de dolari pentru a efectua investitii in industria petroliera ruseasca. Expertii, citati de cotidianul Vedomosti, au precizat ca este probabil ca India sa investeasca in actiuni ale companiilor petroliere rusesti, pentru o perioada de 15-20 de ani.
Publicatia mai precizeaza ca Shankar Aiyar a vorbit despre proiectele de care tara sa ar fi interesata, principalul fiind Iugansk, fosta "bijuterie a coroanei" Iukos care, in prezent, apartine companiei de stat Rosneft. Potrivit oficialului indian, companiile de profil din tara sa ar mai fi interesate de participarea in cadrul proiectului Sakhalin-3 si de cumpararea unui pachet de actiuni in cadrul campului Vankor si a proiectului Northern Oil, ce apartin, de asemenea, societatii de stat Rosneft. Oficialul indian urma sa se intalneasca, ieri, cu Sergei Bogdancikov, presedintele companiei Rosneft.
ONGC este interesata de mai multa vreme de Iugansk, intentionand chiar sa participe la licitatia din decembrie 2004. Pana la urma compania indiana si-a retras numele de pe lista participantilor la licitatie. In prezent, ONGC poarta negocieri cu Rosneft pentru achizitionarea unui pachet de 15 la suta din actiunile Iugansk, pretul vehiculat de presa fiind de doua miliarde de dolari. Autoritatile indiene au dat unda verde acestui proiect.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.