Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) ar putea sista, in luna martie, eliberarea de medicamente compensate peste sumele contractate, intrucat farmaciile au datorii de 3000 de miliarde de lei catre furnizori, se arata intr-un comunicat al Consiliul
Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) ar putea sista, in luna martie, eliberarea de medicamente compensate peste sumele contractate, intrucat farmaciile au datorii de 3000 de miliarde de lei catre furnizori, se arata intr-un comunicat al Consiliului. "Exista deja furnizori si distribuitori care au sistat aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor, incepand procedurile de executare ale acestora. (...) Din pricina plafoanelor mici de contractare, acest fapt va determina o reintoarcere la situatiile din anii trecuti, cand plafoanele farmaciilor se terminau in primele zile ale lunii", se precizeaza in comunicat. Potrivit organizatiei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) refuza primirea retetelor si facturilor eliberate peste plafon in anul 2004, intrucat legislatia fiscala nu permite acest lucru. In luna august a anului trecut, Guvernul a introdus sistemul de compensare de 90% pentru pensionarii cu venituri mici, ceea ce a dus la o crestere masiva a volumului si valorilor retetelor eliberate. "Din respect pentru pacienti, dar si la presiunea politica a vremii, sub amenintarea Ministerului Sanatatii de incetare a contractelor cu CNAS a farmaciilor care stopau eliberarea de retete, farmaciile din Romania au eliberat prescriptii peste valoarea de contractare in toate formele de compensare, avand in permanenta promisiuni ca CNAS va primi spre decontare retetele eliberate", precizeaza CFR. Pentru evitarea unei crize majore in sistemul farmaceutic, Colegiul Farmacistilor solicita Guvernului Romaniei recunoasterea datoriilor CNAS catre farmacii pentru 2004, precum si stabilirea modalitatii si termenului de plata pentru acestea. La protestele Colegiului Farmacistilor se vor alatura Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania si Patronatul Farmacistilor din Romania.
Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, a precizat in legatura cu aceasta problema ca discutiile intre parti inca nu s-au incheiat, iar listele cu medicamente sunt inca in lucru. "Prima lista, cea cu medicamente compensate cu nivel mare si cu nivel mediu ar putea fi definitivata in cursul acestei saptamani", a adaugat Cinteza. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.