Acordarea de credite pentru finantarea sectorului agricol va fi urmatorul pas in dezvoltarea domeniului bancar, dupa ce cresterea pe segmentul de retail va atinge "o stare de suficienta" in urmatoarele 12-18 luni, a declarat, ieri, presedintele Asoci
Acordarea de credite pentru finantarea sectorului agricol va fi urmatorul pas in dezvoltarea domeniului bancar, dupa ce cresterea pe segmentul de retail va atinge "o stare de suficienta" in urmatoarele 12-18 luni, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Situatia actuala in domeniul creditarii sectorului agricol este similara cu cea intalnita in urma cu trei ani in retail. Atunci, cand un client intra intr-o banca si solicita un credit ipotecar sau de consum, functionarul ii zambea si ii spunea ca a gresit adresa. Starea se datoreaza faptului ca nu sunt create conditiile necesare ca atat banca, cat si asiguratorul sa aiba certitudinea ca afacerea este viabila", a adaugat Ghetea, prezent la conferinta "Bankassurance".
Reprezentantul ARB a afirmat ca nici legislatia privind creditul agricol nu asigura, nu stimuleaza finantarea acestui domeniu de activitate.
"Prevederile actuale fac inaplicabila legea. In urma cu un an, ARB a participat la o serie de discutii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, unde am prezentat propuneri pentru imbunatatirea Legii creditului agricol. Noi am solicitat ca subventia sa fie acordata fermierului pentru asigurarea culturii si inainte de infiintarea acesteia. Pana la urma, propunerea nu a fost luata in considerare", a spus Ghetea.
Eventualele modificari ale Legii creditului agricol vor avea ca efect schimbarea atitudinii bancilor si asiguratorilor fata de sectorul agricol, mai ales in perspectiva diminuarii potentialului de crestere a sectorului de retail, a mai spus presedintele ARB. Pe de alta parte, oficiali din BRD au declarat recent ca efortul statului in aceasta directie ar putea fi mai substantial. Ei au dat exemplul bancii franceze Credit Agricole, care a fost infiintata de stat tocmai pentru ca bancile private au avut ezitari in preluarea riscurilor mari din agricultura.

Privatizarea CEC va deschide piata creditarii rurale
Petru Rares, presedinte la Banca Romaneasca, a afirmat ca sectorul financiar-bancar se apropie de o "noua frontiera" in procesul de dezvoltare, si anume finantarea in zona rurala.
"Nu se poate ca o tara cum este Romania, cu un sector agricol atat de important, sa nu aiba posibilitatea finantarii dezvoltarilor rurale, respectiv a marilor exploatatii agricole si micilor proprietari de pamant, taranul roman sa nu aiba acces la asigurari agricole complete, sa nu aiba posibilitatea garantarii la banca a unui nou credit prin intermediul voucherelor sau certificatelor de depozit", a afirmat Rares. El a aratat ca privatizarea CEC, banca autohtona cu cea mai extinsa retea teritoriala, va determina intensificarea concurentei in domeniul finantarii rurale. "CEC are circa 760 de unitati in mediul rural, iar intrarea unui investitor strategic in actionariatul bancii, cum ar fi Erste Bank sau HVB, care si-au manifestat interesul in aceasta directie, va duce si la orientarea catre finantarea rurala.
Aceste banci au experienta in acest domeniu si intrebarea este daca celelalte institutii de credit si societatile de asigurari din Romania sunt pregatite sa faca fata noilor provocari", a mai afirmat presedintele Bancii Romanesti.
"Situatia actuala in domeniul creditarii sectorului agricol este similara cu cea intalnita in urma cu trei ani in retail. Atunci, cand un client intra intr-o banca si solicita un credit ipotecar sau de consum, functionarul ii zambea si ii spunea ca a gresit adresa. Starea se datoreaza faptului ca nu sunt create conditiile necesare ca atat banca, cat si asiguratorul sa aiba certitudinea ca afacerea este viabila", a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.