Noul director al Societatii Nationale de "Imbunatatiri Funciare" are datorii la societatea de stat pe care o conduce acum. La inceputul lunii februarie 2005, fostul director al SNIF, Victor Toma, a fost schimbat din functie, motivul oficial fiind ace
Noul director al Societatii Nationale de "Imbunatatiri Funciare" are datorii la societatea de stat pe care o conduce acum. La inceputul lunii februarie 2005, fostul director al SNIF, Victor Toma, a fost schimbat din functie, motivul oficial fiind acela ca Toma a implinit varsta de pensionare. Locul lui l-a luat Luigi Berghes. Numai ca, noul director este, sau cel putin era in octombrie 2004, si administratorul unei societati care avea relatii contractuale cu SNIF. Mai mult, societatea administrata de Berghes a fost somata de SNIF sa-si plateasca datoriile pentru serviciile prestate, procesul fiind pe rol si acum la Judecatoria Tulcea. In fapt, societatea comerciala Comert Cereale SRL din Bucuresti, administrata de Luigi Berghes, a incheiat un contract cu SNIF, pe 8.03.2002, pentru livrarea de apa pentru irigatii, pe o suprafata de 610 ha. In contul apei pentru irigatii, Comert Cereale trebuia sa achite suma de 22.057 euro. Contractul are stipulate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca atat prestatorul de servicii - SNIF, cat si beneficiarul - Comert Cereale SRL. In contract este prinsa si obligativitatea firmei de a plati apa pentru irigatii, chiar si in conditiile in care culturile ii sunt calamitate. Pentru aceasta, SNIF a impus obligatia ca firma sa-si asigure culturile, astfel incat sa poata solicita poprirea sumei asigurare.
Firma a platit primele doua rate ale contractului, dar cea din august 2002, si ultima, nu a mai fost onorata. Potrivit practicilor SNIF, daca nu se respecta graficul de plati, livrarea apei pentru irigatii este oprita in luna urmatoare celei in care nu s-a efectuat plata. In aceste conditii, la 18.10.2004, SNIF - Sucursala Tulcea a transmis somatie de plata, prin intermediul Judecatoriei Tulcea, catre Comert Cereale SRL. Suma ce mai avea de achitat aceasta firma era, la acea vreme, de 123.213.259 lei, suma neactualizata si care nu include penalitatile. Litigiul intre Comert Cereale si SNIF nu s-a stins.
Pe de alta parte, anul trecut, SNIF a trecut printr-o mare reorganizare, in urma acesteia rezultand doua entitati - Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) si SNIF, care se divizeaza in vederea privatizarii, in doi ani. In perioada de tranzitie, SNIF va presta servicii de intretinere si reparatii ale amenajarilor de imbunatatiri funciare aflate in administrarea ANIF, in calitate de prestator exclusiv. Chiar daca noua structura nu mai prevede si posibilitatea de a vinde apa pentru irigatii, atribut lasat in sarcina ANIF, totusi SNIF mai pastreaza ceva interesant pentru proaspatul director. Potrivit HG nr. 1407 din 2 septembrie 2004 pentru aprobarea Planului de reorganizare globala a SNIF, "societatea pastreaza drepturile de creanta provenind din sumele neachitate de beneficiarii serviciilor de imbunatatiri funciare, precum si litigiile in curs privind recuperarea creantelor, penalitatilor de intarziere si majorarilor, precum si obligatiile financiare.
Creantele neachitate de beneficiarii serviciilor de imbunatatiri funciare aferente anilor 2002 si 2003 se vor recupera de SNIF", precizeaza actul normativ. In aceste conditii directorul Luigi Berghes este pus in situatia de a recupera silit bani de la firma pe care o administreaza sau a administrat-o.
Pana ieri, la Ministerul Agriculturii nu era cunoscuta declaratia de avere sau de interese a lui Luigi Berghes. In schimb, ministrul Flutur i-a dat 48 de ore, care se termina maine, sa clarifice situatia, daca are sau nu datorii la SNIF. Desi contactat, Luigi Berghes nu a facut precizari cu privire la conflictul de interese in care se afla.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.