Euro se tranzactiona, ieri, aproape de cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani in raport cu dolarul, pe fondul speculatiilor potrivit carora sondajele de saptamana aceasta vor indica o crestere a nivelului de incredere a mediului de afaceri d
Euro se tranzactiona, ieri, aproape de cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani in raport cu dolarul, pe fondul speculatiilor potrivit carora sondajele de saptamana aceasta vor indica o crestere a nivelului de incredere a mediului de afaceri din Europa, ceea ce va alimenta starea de optimism legata de redresarea economiei din regiune, relateaza Bloomberg.
Institutul economic Ifo din Germania ar putea anunta maine o crestere a indicelui de incredere in cea mai mare economie a Europei, de la 96,4 la 96,7 puncte, indica un sondaj Bloomberg.
Dupa ce indicele de luna trecuta a atins cel mai inalt nivel din ultimele 11 luni, moneda europeana s-a apreciat cu aproape un cent fata de dolarul american.
"Daca sondajul Ifo aduce vesti bune, euro s-ar putea aprecia si mai mult", a afirmat David Mann, ofiter de strategie in cadrul societatii londoneze Standard Chartered.
Moneda europeana se tranzactiona, ieri, la valoarea de 1,3062 dolari pe unitate, comparativ cu 1,3073 dolari, la sfarsitul saptamanii trecute. Societatea londoneza estimeaza ca moneda unica se va aprecia pana la 1,32 dolari pe unitate pana la sfarsitul lunii martie.
"Credem ca economia se afla pe aceeasi traiectorie, mai mult sau mai putin, dupa cum ne-am asteptat in urma cu cateva saptamani", a declarat Nout Wellink, membru al Consiliului Bancii Centrale Europene (BCE). Stagnarea economica de la sfarsitul anului trecut "ar putea avea un oarecare impact asupra cifrelor pentru 2005, dar este prea devreme pentru a formula o concluzie", a mai afirmat Wellink intr-un interviu luat la 18 februarie si publicat ieri.
Yenul japonez s-a tranzactionat, ieri, la cel mai redus nivel din ultima saptamana in raport cu dolarul, pe fondul speculatiilor potrivit carora Japonia se va stradui sa iasa din recesiune, in timp ce economia Statelor Unite va continua sa creasca.
Cifrele guvernamentale ce urmeaza sa fie publicate saptamana aceasta ar putea indica o scadere a cererii din sectorul de servicii din Japonia, prima evolutie negativa din ultimele cinci luni, in timp ce cresterea economica din SUA a fost mai sustinuta decat se estima semestrul trecut, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg.
Moneda japoneza se tranzactioneaza cu aproape patru procente mai putin decat recordul ultimilor cinci ani, de 101,67 unitati la dolar, consemnat la 17 ianuarie.
"Vestile din Japonia nu sunt foarte bune, iar perspectivele economice din Statele Unite sunt pozitive", a afirmat David Mozina, analist in cadrul societatii ABN Amro, din Sydney. "Situatia nu este favorabila yenului", care s-ar putea deprecia pana la 106,50 unitati per dolar, in aceasta saptamana, a estimat acesta.
Cresterea economica din SUA a fost mai sustinuta, in ultimele trei luni ale anului trecut, decat estima Guvernul, ar putea anunta departamentul american pentru comert, saptamana aceasta. Economia SUA a crescut, probabil, cu o rata anuala de 3,7 la suta, comparativ cu 3,1 la suta, cat s-a raportat luna trecuta.
Cererea de dolari ar putea creste, in continuare, in cazul in care autoritatile de la Washington vor anunta, maine, ca inflatia a crescut, luna trecuta, a estimat Hans Guenter Redeker, directorul diviziei de strategie din cadrul societatii BNP Paribas din Londra. Accelerarea inflatiei ar putea genera noi majorari ale dobanzilor din SUA de catre Rezerva Federala (Fed), crescand si mai mult diferenta dintre rata din SUA si cea din Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.