Reforma privitoare la preaderarea in Uniunea Europeana vizeaza mai multe masuri care trebuiesc realizate pana la finele lunii martie a acestui an. Printre prioritati se numara elaborarea normelor de lucru privind vamuirea importurilor de legume-fruct
Reforma privitoare la preaderarea in Uniunea Europeana vizeaza mai multe masuri care trebuiesc realizate pana la finele lunii martie a acestui an. Printre prioritati se numara elaborarea normelor de lucru privind vamuirea importurilor de legume-fructe si a altor marfuri susceptibile de frauda, ceea ce ar duce la inlaturarea utilizatorilor societati-fantoma, modificarea normelor privitoare la procedura simplificata de vamuire si elaborarea bazei legale necesare introducerii tarifului integrat roman, publicarea pe site-ul administratiei vamale a acestuia si distribuirea de CD-uri cu aceste informatii catre agentii economici. Prin aceasta ultima masura, se urmareste eliminarea oricarei posibilitati de spaguire a unui vames pentru "consilierea" agentului economic care nu are documentele in regula sau ii lipseste unul dintre acestea. In ce priveste comisionariatele vamale, s-a suspendat pentru 60 de zile activitatea lor de autorizare, intrucat se intentioneaza modificarea normelor prin care se da "OK-ul" de functionare. La aceasta ora, corpul de audit si inspectia interna verifica activitatea dintre punctele vamale si comisionariate, avandu-se in vedere faptul ca ea a scapat de sub control cel putin la nivelul Capitalei. Din acest motiv s-a dezvoltat foarte mult fenomenul subevaluarilor si contrafacerilor. Comparativ cu Roma, capitala Italiei, acolo exista doar doua birouri vamale, iar pe perimetrul Bucurestilor sunt 27 (n.red.- unele dintre acestea isi desfasoara activitatea in spatii care nu au conditiile adecvate). Vicepresedintele ANAF si sef al ANV, Gelu Stefan Diaconu a confirmat existenta acestor mari probleme, declarandu-ne ca "deocamdata, in Romania, vamuirea se face dupa model medieval, cu control fizic in proportie de 90%".
In ce priveste, subevaluarea in vama a produselor care provin din China, Turcia sau Brazilia, in maximum trei saptamani se va modifica, printr-o hotarare de Guvern, controlul valorii in Vama romana.
Pe relatia Giurgiu-Nadlac-Bors-Varsand pentru transporturile derulate sub acoperirea carnetelor TIR in vederea eliminarii formalitatilor vamale excesive va fi instituita procedura de tip "culoar-verde".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.