Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Educatiei si Cercetarii elaboreaza si supun spre aprobare Guvernului proiectul de lege care reglementeaza formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca. Potrivit legii, ucenic
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Educatiei si Cercetarii elaboreaza si supun spre aprobare Guvernului proiectul de lege care reglementeaza formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca. Potrivit legii, ucenic poate fi orice persoana fizica care detine o calificare profesionala. Pentru aceasta, doritorul va incheia un contract de ucenicie in calitate de ucenic incepand cu data la care a implinit varsta de 16 ani, dar nu mai tarziu de data implinirii varstei de 25 de ani, insa pot incheia contract de ucenicie si cei cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
Ucenicia la locul de munca reprezinta formarea profesionala realizata in baza unui contract de munca tip particular pe durata determinata. Statutul de ucenic ii confera persoanei doritoare toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii privind contractul individual de munca, precum si drepturile si obligatiile prevazute de proiectul de lege al uceniciei.
Durata contractului de ucenicie este de minimum 6 luni si maximum 3 ani.
Angajatorii care incadreaza in munca persoane cu contract de ucenicie potrivit legii primesc din fondul asigurarilor de somaj, lunar, pe toata perioada derularii contractului, o suma egala cu 50 la suta din salariul minim brut pe tara si o suma egala cu contravaloarea serviciilor de instruire teoretica a ucenicului.
Maistrul de ucenicie poate fi o persoana atestata in conditiile legii sau salariat al angajatorului, persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice in mod independent sau membru al asociatiei familiale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.