Pretul la care firmele procesatoare de carne afiliate Asociatiei Romane a Carnii vor achizitiona porci de la crescatorii membri ai Patronatului Roman al Carnii de Porc va fi calculat in functie de valoarea de tranzactionare pe piata europeana, la ca
Pretul la care firmele procesatoare de carne afiliate Asociatiei Romane a Carnii vor achizitiona porci de la crescatorii membri ai Patronatului Roman al Carnii de Porc va fi calculat in functie de valoarea de tranzactionare pe piata europeana, la care se va adauga o cota de 20 la suta. Reprezentantii procesatorilor si crescatorilor de porci au semnat, vineri, in prezenta conducerii Ministerului Agriculturii, un protocol de colaborare.
Potrivit presedintelui Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, efectivul porcin pe care crescatorii il detin in stoc este de 100.000 de capete, iar, in baza protocolului, procesatorii au consimtit la cumpararea a 57.000 de animale.
"Daca ARC va cumpara aceasta cantitate nu va mai fi nevoie sa se introduca taxa vamala de 20 la suta", a declarat Caruz. La randul sau, presedintele ARC, Sorin Minea, a afirmat ca firmele procesatoare sunt dispuse sa cumpere carne de la PRCP, insa la un pret stabilit in functie de nivelul carnii de pe piata europeana, la care se adauga 20 la suta, ceea ce ar corespunde unui pret de 70.000 de lei pe kilogramul de carne in carcasa.
"Pretul final va fi stabilit pornindu-se de la acest nivel de referinta, putand fi mai mare sau mai mic, in functie de calitatea carnii", a spus Minea.
El a aratat ca oficiali ai celor doua parti implicate se vor intalni saptamanal pentru a stabili preturile.
La inceputul lunii februarie, PRCP a solicitat Guvernului introducerea unei taxe vamale de 20 la suta la importul de carne de porc transata si congelata si mentinerea taxei de 45 la suta la carnea congelata in carcasa, pentru a intari pozitia concurentiala a firmelor romanesti in raport cu cele straine si revenirea la pretul de la sfarsitul anului trecut, la 80.000 lei pe kilogramul de carcasa.
Pe de alta parte, reprezentantii ARC se aratau putin interesati de carnea oferita de crescatorii afiliati Patronatului, invocand preturile ridicate si calitatea scazuta a carnii.
Protocolul, pe langa stabilirea pretului de pornire a negocierilor, mai prevede ca in luna martie sa aiba loc o noua intalnire intre oficialii ministerului, patronatului si ai asociatiei, pentru stabilirea politicilor in sectorul suin, inclusiv in cel gospodaresc. Totodata, vor fi instituite norme de comercializare a produselor din carne, iar partile vor solicita Autoritatii Nationale a Vamilor sa intareasca controlul vamal in privinta acestor produse.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.