Guvernul israelian condus de Ariel Sharon urma sa aprobe, ieri, retragerea din Fasia Gaza si evacuarea coloniilor din aceasta regiune, dupa 37 de ani de ocupatie. 17 ministri au anuntat ca vor vota in favoarea planului de evacuare si de retragere a c
Guvernul israelian condus de Ariel Sharon urma sa aprobe, ieri, retragerea din Fasia Gaza si evacuarea coloniilor din aceasta regiune, dupa 37 de ani de ocupatie. 17 ministri au anuntat ca vor vota in favoarea planului de evacuare si de retragere a celor 8.000 de colonisti care traiesc in regiune, precum si in patru asezari din nordul Cisiordaniei, in timp ce cinci ministri au avertizat ca se vor opune acestei decizii.
Consilierul juridic al Guvernului, Menahem Mazuz, a impus o perioada de minimum cinci luni intre anuntarea evacuarii si inceperea acesteia, pentru a permite colonistilor sa se pregateasca.
Retragerea va avea loc in patru etape, fiecare urmand sa fie aprobata de Guvern.
Executivul urma sa voteze si traseul modificat pe care il va urma zidul de securitate, care inglobeaza aproximativ sapte la suta din Cisiordania ocupata, in afara Ierusalimului de Est anexat, comparativ cu 16 la suta cat era prevazut initial, incluzand cele mai importante colonii in care traiesc 240.000 de israelieni. Prezentat de Israel drept "bariera de securitate", zidul, care se va intinde pe o distanta de peste 700 de kilometri, este catalogat de palestinieni drept "un zid al apartheidului", deoarece reduce suprafata viitorului stat palestinian.
Curtea Internationala de Justitie a cerut, la 9 iulie 2004, daramarea acestuia, iar Adunarea Generala ONU a votat la 20 iulie, cu o majoritate covarsitoare, o rezolutie prin care cerea Israelului respectarea acestei decizii, insa autoritatile de la Tel Aviv au hotarat sa continue lucrarile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.