Simtind, din cand in cand, nevoia sa iasa cu niscai declaratii in fata opiniei publice, mai ales cand sunt jurnalisti de fata, fostul presedinte al Romaniei - l-am numit pe Emil Constantinescu - nu putea rata prilejul oferit de fosta sa consiliera, Z
Simtind, din cand in cand, nevoia sa iasa cu niscai declaratii in fata opiniei publice, mai ales cand sunt jurnalisti de fata, fostul presedinte al Romaniei - l-am numit pe Emil Constantinescu - nu putea rata prilejul oferit de fosta sa consiliera, Zoe Petre.
Adica, sa-i fie martor al apararii, in procesul de calomnie intentat de deputatul brasovean Constantin Nita, presedintele organizatiei brasovene a PSD. Procesul a inceput in 2002, se desfasoara incet, ca toate celelalte de la noi, in urma unui articol dintr-un ziar central (intre timp, ziarul fiind condamnat la o amenda de 100 milioane de lei, in favoarea lui Nita), unde fosta mana dreapta a ex-presedintelui il acuza pe Nita de "legaturi cu Mafia italiana".
Asa ca, sarindu-i acum in aparare lui Zoe Petre, Constantinescu a grait: "Inainte de 1996, Mafia avea acces la anturajul lui Ion Iliescu. (...) In martie 1997, Gh. Mocuta, seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate din Parchetul General, si Adrian Baciu, seful Crimei Organizate din Ministerul de Interne, mi-au prezentat o caseta cu inregistrarea unor convorbiri telefonice intre persoane care erau cunoscute ca apartinand de Mafia italiana si diverse personalitati din Brasov. Intre aceste convorbiri, era si una purtata de dl. Constantin Nita, director al Regiei Patrimoniului de Stat Brasov (de fapt, Nita era atunci director al Sucursalei Predeal a RAPPS - n.a.), prin care acestuia i se cerea sa inlesneasca o intalnire intre un grup de rectori ai unor universitati italiene si mine, pentru a mi se conferi, eventual, titlul de Doctor Honoris Causa, iar, in acest fel, sa se intre in relatii cu Presedintia. Am evitat intalnirea... Legaturile Mafiei cu Administratia Iliescu au fost reluate din 2001". El a mai afirmat ca i-a aprobat fostului consilier prezidential sa dezvaluie, intr-un interviu luat de Robert Turcescu si aparut in "Evenimentul Zilei", aspecte ale relatiei lui Nita cu Paul Brenner, presupus reprezentant al Mafiei italiene in Romania.
In replica, deputatul Nita spune: "Este foarte interesant ce <

> eram in acea vreme, cand nici nu intrasem in politica... Mi se ascultau telefoanele, mobile si fixe, eram monitorizat... Foarte ciudat! Am avut in acea perioada, este adevarat, o convorbire cu acest domn, Paul Brenner, pe tema realizarii, la Brasov, a unei fabrici de fibre optice. Acum, voi cere sa fie prezentata in instanta, ca proba, acea caseta, vom vedea daca inregistrarea este reala, dar si daca a fost legala. In aceasta chestiune, a asa-zisei mele legaturi cu Mafia italiana, am actionat in judecata si <>, si ziaristul care a scris materialul. Proces pe care l-am castigat, cei doi fiind condamnati, prin sentinta definitiva si executorie, la plata unor daune morale in valoare de 100 milioane de lei. Sentinta pe care, inca, nu am pus-o in aplicare, intrucat nu banii i-am urmarit, ci dreptatea, punerea lucrurilor pe fagasul lor normal". Mai mult, Nita considera ca nu avea rost sa se prezinte, inca o data, in fata instantei, pentru ca: "... Am comparut o data in instanta, am depus probe care ma discriminau, respectiv dovezi de la SRI, Serviciul de Informatii Externe, Brigada de Combatere a Crimei Organizate. Din toate, reiesea clar ca nu am avut nici un fel de relatie, de afacere sau de alta natura, cu vreuna dintre persoanele la care se referea dna Zoe Petre". Acum, apreciaza deputatul brasovean, ii va pretinde fostului consilier prezidential despagubiri de trei miliarde de lei, apreciind ca "este mai mult decat jenant pentru fostul presedinte Constantinescu sa se ocupe cu chestiuni de acest gen si sa vina ca martor al cuiva care a facut afirmatii nefondate, doar asa ca sa fie..."
Zoe Petre a lipsit la proces, "din motive obiective".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.