Deputatii au beneficii in functie de postul pe care il detin in Parlament si musafirii lor la fel. Ca in orice ierarhie, mai marii deputatilor sunt cei mai avantajati din punct de vedere al dotarilor oferite de institutia pe care o "pastoresc". Sapta
Deputatii au beneficii in functie de postul pe care il detin in Parlament si musafirii lor la fel. Ca in orice ierarhie, mai marii deputatilor sunt cei mai avantajati din punct de vedere al dotarilor oferite de institutia pe care o "pastoresc". Saptamana trecuta, acestia au marit cheltuielile de protocol cu 12% si le-au impartit proportional cu functia. Conducerea Camerei Deputatilor s-a decis sa mareasca sumele acordate alesilor pentru cheltuielile de protocol, ca sa tina pasul cu inflatia. Astfel, de la 1 martie anul acesta, deputatii vor lua cu 12% mai multi bani pentru a-si primi musafirii cum se cuvine.
Bineinteles, cei mai multi bani se acorda functiei celei mai inalte, adica presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si oaspetilor sai, clasificati ca "protocol de grad 0". Astfel, invitatii presedintelui Camerei Deputatilor pot manca, fiecare, in valoare de 1.650.000 lei la un dineu oficial si sunt cazati la casele de oaspeti sau la hoteluri de 4-5 stele, unde toate mesele pentru o persoana, pe zi costa 2.050.000 lei.
Musafirii deputatilor cu functii mai mici decat cea de presedinte nu primesc mese la fel de "bogate" ca cei de gradul zero. Lor li se asigura mese in valoare doar de 1.200.000 lei si trebuie sa se multumeasca sa doarma la 3 stele, ca si musafirii fara functii, carora li se da sa manance de numai 950.000 lei. Exista si alte cheltuieli de protocol asigurate de la bugetul Camerei Deputatilor, de exemplu mici atentii oferite la aeroport. Astfel, oaspetii cu functiile cele mai mari primesc bauturi alcoolice si nealcoolice de 175.000 lei de persoana, iar cei mai de rand "beau" doar de 75.000 lei fiecare. Exista si bani prevazuti pentru cadouri, suma maxima fiind de 13.500.000 lei.
Pentru protocolul "intern", adica apa si cafea la birou, cei mai multi bani ii primeste tot presedintele Camerei Deputatilor. Adrian Nastase are, pe luna, 1.200.000 de lei de la buget pentru a-si intampina musafirii cu o cafeluta. Ceilalti "sefi" de la Casa Poporului se multumesc cu bani de protocol mai putintei, proportional cu functia.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor se ingrijeste nu numai de mancare si cazare pentru alesii straini si bastinasi, ci si de minutele lor pe telefoanele mobile. Dar conducerea Camerei nu s-a pus inca de acord privind deconturile telefoanelor, deoarece "posesorii" celor mai multe minute platite de la bugetul Camerei au cerut o extindere extrema a notei de plata la telefon. Membrii Biroului Permanent, liderii de grup si presedintii de comisii au deja 1.000 de minute pe telefon, "portia" cea mai mare dintre toti deputatii. Restul deputatilor au ori 700, ori 400 de minute pe telefoanele de serviciu. Tousi, membrii conducerii deputatilor au cerut secretariatului general al Camerei acoperirea de la buget a depasirilor "normei", plus acoperirea integrala a convorbirilor din strainatate. insa Biroul Permanent nu a dat inca liber la telefoane, amanand decizia pana saptamana aceasta.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.