Pana la 30 de ani viata ei a fost un adevarat chin si asta din cauza ca era mult prea grasa. Nu se putea misca in voie, nu-si putea gasi haine pe masura si trebuia sa suporte o serie de glume proaste. Dupa ce si-a supus organismul unei serii de diete

Pana la 30 de ani viata ei a fost un adevarat chin si asta din cauza ca era mult prea grasa. Nu se putea misca in voie, nu-si putea gasi haine pe masura si trebuia sa suporte o serie de glume proaste. Dupa ce si-a supus organismul unei serii de diete chinuitoare, Mariana C. a reusit sa slabeasca, in circa un an, 40 de kilograme, prin montarea in stomac a doua baloane. Mariana este o persoana extrem de agreabila si inteligenta. A reusit sa-si construiasca o cariera care-i permite sa duca o viata linistita din punct de vedere financiar. Dar toate succesele pe care le-a avut pana la 30 de ani au fost umbrite de problema obezitatii. in liceu a devenit cu adevarat constienta ca e prea grasa. "Multi co-legi se uitau chioras la mine si faceau glume proaste. Mi-a fost greu
sa-mi fac prieteni adevarati", povesteste bucuresteanca. A incercat tot felul de diete, dar fara rezultat. "Reuseam sa ma abtin de la bunatati timp de cateva zile. Dar cum rezultatele pe termen scurt ale dietei nu prea erau incurajatoare - slabeam circa 4-5 kilograme - ma lasam pagubasa. Uneori recuperam kilogramele pierdute si ma alegeam si cu altele in plus. Ajunsesem la 29 de ani sa am aproape 100 de kilograme la o inaltime de 1,65 m. Eram disperata", spune Mariana. La un moment dat a citit despre metoda de slabit prin montarea unui inel in stomac. si asa a ajuns la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, la dr. Nicolae Iordache, seful Sectiei Chirurgie III. El i-a prezentat si o alta varianta, care a ajutat-o pe Mariana sa scape de 40 kg.
"Este vorba de introducerea in stomac a unui balon intragastric. Asistat laparoscopic, cu ajutorul endoscopului, se introduce pe gura un balon dezumflat, din silicon. O data ajuns in stomac, balonul este umflat cu ser fizilogic amestecat cu albastru de metilen. Balonul ocupa o parte din stomac si are rolul de a-l ajuta pe individ sa manance mai putin si sa nu i se faca foame intre mese", ne-a explicat conferentiar dr. Nicolae Iordache.
Totusi dupa sase luni termenul expira: "Balonul trebuie scos dupa aceasta perioada, deoarece sta in mediu acid (suc gastric) si se subtiaza. Dar in decursul celor sase luni te poti invata cu un anumit comportament alimentar". in cazul aplicarii acestei metode se pot pierde din greutate circa 15-25 kg, in cazul in care respecti si o anumita dieta si faci exercitii fizice.
"Rezultatele au fost nuantate. Am avut pacienti care n-au facut nici un alt efort de a slabi si au scazut numai 6 kg, dar am avut si pacienti care au dat jos peste 25 kg", spune dr. Iordache. Pentru el Mariana a fost insa un pacient mai special: "Ea a slabit, dupa care la un moment dat a stagnat. Astfel ca dupa expirarea celor 6 luni a cerut montarea unui nou balon. in acest mod a dat jos 40 kilograme".
Cum se simte acum Mariana? "Sunt extrem de multumita. Nu mai
mi-e teama sa ma privesc in oglinda si a devenit o adevarata placere sa-mi cumpar haine. Iar prietenilor mei nu le vine sa creada ce bine arat", spune incantata tanara.

Montarea balonului costa aproape 1.700 $

In cazul metodei de montare a balonului operatia ajunge sa coste circa 1.700 dolari. Asta daca este vorba de o persoana care nu are asigurare medicala. Daca esti asigurat si ai si trimitere de la medicul de familie te costa numai dispozitivul, circa 1.100 dolari. Metoda balonului, desi relativ noua, a avut succes. Dr. Iordache spune ca deja a folosit acest procedeu la circa 50 de pacienti: "Acest gen de operatie, spre deosebire de alte metode, poate fi folosit chiar si atunci cand se depaseste greutatea ideala cu 10 kg. Dar se foloseste si in obezitatea supermorbida, pentru a mai scadea in greutate si a putea sa se intervina operator prin alte genuri de interventii".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.