Fundatia Soros de la Chisinau a publicat ieri un barometru de opinie care sustine ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiunile electoratului, informeaza Rador. Celelalte principale forte politice moldovene suspect
Fundatia Soros de la Chisinau a publicat ieri un barometru de opinie care sustine ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiunile electoratului, informeaza Rador. Celelalte principale forte politice moldovene suspecteaza corectitudinea acestor sondaje acuzand tendinte de manipulare a opiniei publice. Alte surse de la Chisinau ne informeaza ca, spre deosebire de alte state, structurile fundatiei de la Chisinau sunt infiltrate de agentii puterii.
Conform sondajului realizat de Fundatia Soros de la Chisinau, daca alegerile parlamentare din Republica Moldova ar avea loc duminica viitoare, doar 3 partide politice ar intra in noul parlament de la Chisinau. Potrivit Barometrului de Opinie al Fundatiei Soros, realizat la comanda Institutului de Politici Publice din Chisinau, 46,7% dintre cetatenii moldoveni cu drept de vot ar vota pentru Partidul Comunistilor, 9,2% pentru Partidul Popular Crestin Democrat, 15,9% pentru Blocul Moldova Democrata, iar numai 3,3% pentru Partidul Social Democrat din Moldova - un scor insuficient pentru a trece pragul electoral si pentru a intra in noul legislativ. Potrivit Barometrului Soros, la alegeri s-ar putea inregistra o participare mare la vot: 63% dintre moldovenii cu drept de vot ar merge sa voteze in mod sigur, iar alti 25,5% probabil s-ar prezenta la urne.
Intr-un mod nerealist, sondajul in cauza afirma ca dupa Biserica, institutia prezidentiala si Partidul Comunistilor se bucura de cea mai mare incredere. In plus, sondajul de opinie realizat de Fundatia Soros nu i-a luat in calcul pe cetatenii Republicii Moldova care se afla peste granite. Este de remarcat faptul ca electoratul traditional al PPCD, respectiv populatia activa a Basarabiei plecata peste hotare la munca precum si studentii aflati la studii in strainatate se ridica la circa 1.000.000 de persoane, un sfert din populatia Republicii Moldova. Pentru a restrange posibilitatea acestora de exprimare a votului, comunistii de la Chisinau au deschis cat mai putine centre de vot in strainatate.
Sondajul Fundatiei Soros a suscitat vii comentarii la Chisinau iar Institutul de Politici Publice a fost acuzat ca face jocurile politice ale comunistilor moldoveni. Reprezentantul Partidului Comunistilor din Rep. Moldova, Alexander Petkov, nu a vrut sa comenteze procentele cu care este creditat partidul sau.
Mihai Coretchi, reprezentantul Partidului Popular Crestin Democrat, nu este de acord cu rezultatele Barometrului de Opinie, despre care crede ca a fost manipulat si ca nu corespunde realitatii. "Acest sondaj este unul de birou, facut la comanda, tocmai pentru a manipula electoratul si a demonstra ca, iata, comunistii sunt invingatorii scrutinului din 6 martie. Liderul fractiunii comuniste, Victor Stepaniuc, facea trimitere la rezultatele acestui sondaj cu mult inainte de lansarea lui oficiala, de unde se poate vedea cu ochiul liber legatura dintre guvernarea comunista si institutia care a executat acest sondaj", a declarat Mihai Coretchi.
Reprezentantul Blocului Moldova Democrata, Victor Osipov, considera ca barometrul nu are si capacitatea de a prognoza tendinta de evolutie in optiunile de vot ale formatiunilor politice si in acest fel poate produce o manipulare a opiniei publice. "Sondajul demonstreaza rezultatul unei ample lucrari de manipulare a opiniei publice in ultimii patru ani", a declarat reprezentantul Blocului Moldova Democrata. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.