De astazi, ziarul Libertatea are o rubrica in plus: prognoza cutremurelor pe 24 de ore in Romania. Sursa de informare este Centrul de Avertizare Seismica al Institutului de Seismologie Aplicata (ISA). Practic - asa cum urmaresc zilnic cursul valutar,
De astazi, ziarul Libertatea are o rubrica in plus: prognoza cutremurelor pe 24 de ore in Romania. Sursa de informare este Centrul de Avertizare Seismica al Institutului de Seismologie Aplicata (ISA). Practic - asa cum urmaresc zilnic cursul valutar, zodiacul si prognoza meteo - cititorii ziarului Libertatea pot sti inca de la primele ore ale diminetii, in premiera mondiala, prognoza seismica din ziua respectiva pentru Romania. Sistemul de Monitorizare al Precursorilor Seismici, care furnizeaza aceste date, a fost realizat cu doi ani in urma si este in continua dezvoltare. El este destinat avertizarii seismice cu circa 12 - 24 de ore inainte de producerea unui seism major.
"Initial, datele furnizate de acest sistem au fost folosite exclusiv pentru "uzul intern". Din data de 25.01.2005, institutul a deschis pe Internet site-ul www. fotosas. ro, in care anunta prognoza seismologica pe urmatoarele 24 de ore in zona epicentrala Vrancea si pe o distanta de 14.000 de kilometri in jurul Romaniei. Pagina se actualizeaza in jurul orei 18.00. Este un proiect experimental, care estimeaza cu o precizie cuprinsa intre 70 si 90% pentru o perioada de 24 de ore cutremurele care urmeaza sa se produca in zona epicentrala Vrancea si in lume. Estimarile realizate de noi sunt bazate pe o metoda matematica aplicata intr-un sistem de monitorizare, unica in lume, care reuneste principii de seismo-dinamica, astro-fizica, electro-acustica si fizica nucleara. Precizia metodei este cu atat mai mare cu cat magnitudinea seismul care urmeaza sa se produca este mai mare", ne-a spus Adrian Milea, inginer de sistem in cadrul Institutului de Seismologie Aplicata.
Precursor seismic inseamna acea transformare a naturii care precede un seism. Pentru a-l sesiza e nevoie de senzori specializati, asa cum au animalele, de exemplu, care devin foarte nelinistite inainte de seisme. Echipa de la Centrul de Avertizare are asemenea senzori distribuiti in sapte statii seismice dispuse in zonele active ale Romaniei.
Precursorii sunt de mai multe tipuri. Pentru Vrancea, un precursor, de pilda, este o anumita aliniere a norilor in zona. Alt precursor este reprezentat de modificarea undelor electromagnetice ale zonei etc.
"O viitoare statie va avea drept scop gasirea altor precursori, cum sunt de pilda emisiile de radon. Se stie ca sub Vrancea exista o punga mare de uraniu, care cu multe ore inainte de cutremur degaja, din cauza miscarilor seismice insesizabile, o cantitate mai mare de radon, o radiatie specifica unor asemenea zone", a mai explicat Adrian Milea.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.