George Cojocaru, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB), s-a retras din aceasta functie, in locul sau fiind numit Victor Babiuc, a anuntat,ieri, CCIRB.
George Cojocaru a depus cererea de retr
George Cojocaru, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB), s-a retras din aceasta functie, in locul sau fiind numit Victor Babiuc, a anuntat,ieri, CCIRB.
George Cojocaru a depus cererea de retragere inca din 10 februarie 2005, aceasta fiind acceptata in cadrul reuniunii extraordinare a Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti care a avut loc miercuri. La intrunire au luat parte 51 din cei 53 de membri ai Colegiului, reprezentand firme bucurestene, conducatori ai unor camere teritoriale si bilaterale, presedinti de patronate si asociatii profesionale.
"Participantii au subliniat ca Hotararea de Guvern nr. 95/2005, privind asa-zisa recunoastere a personalitatii juridice a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, constituie o imixtiune in organizarea unei ONG. In luarile de cuvant s-a aratat ca singurii abilitati sa stabileasca modalitatea de organizare si functionare a CCIRB sunt membrii acesteia. Acest drept nu poate reveni in nici un caz Guvernului, cu atat mai putin cu cat hotararea a fost bazata pe un statut aflat inca in litigiu si care a fost pronuntat nul printr-o sentinta definitiva. De asemenea, vorbitorii au evidentiat faptul ca CCIRB nu a fost vreodata solicitata oficial sa isi spuna punctul de vedere asupra proiectului de hotarare, iar acest proiect nu a fost niciodata remis CCIRB, asa cum ar fi fost firesc sa se intample cu un document legislativ care o privea in mod direct", se arata intr-un comunicat al CCIRB.
In aceste conditii, membrii Colegiului de Conducere au insarcinat conducerea executiva a CCIRB sa se adreseze urgent in scris primului-ministru pentru a-l pune la curent cu caracterul nedemocratic si lipsit de legalitate al Hotararii nr. 95/2005, incercand astfel sa se evite o posibila neintelegere de ordin pur juridic cu Executivul.
Pentru a combate efectele negative ale deciziei autoritatilor, membrii Colegiului de Conducere al CCIRB au decis formularea si transmiterea la Guvern a unei reclamatii administrative, urmand ca, in cazul unui raspuns negativ, sa fie introdusa o actiune in contencios administrativ.

Cele 50.000 de firme membre ale organizatiei au aproape un milion de salariati
Reprezentantii patronatelor membre ale CCIRB, ai camerelor bilaterale, precum si ai asociatiilor profesionale au subliniat ca pentru mediul de afaceri ar constitui o mare pierdere daca s-ar accepta un punct de vedere precum cel din Statutul la care se refera Hotararea de Guvern, potrivit careia Camera Romaniei ar fi constituita numai din camerele de comert teritoriale, celelalte componente amintite, respectiv camerele bilaterale, patronatele si asociatiile profesionale fiind lasate in afara structurilor camerale. In acest context, s-a aratat ca aceste organizatii reunite in cadrul Sectiunii Membrilor Colectivi ai CCIRB reprezinta, la randul lor, circa 50.000 de firme, care au aproape un milion de salariati.
In ceea ce priveste Camera Bucurestiului, membrii Colegiului de Conducere al CCIRB au subliniat ca, in conformitate cu Statutul CCIRB, singurii in masura sa decida daca doresc o Camera de Comert si Industrie separata sunt insesi firmele bucurestene. Ca atare, s-a hotarat inceperea unei ample consultari a oamenilor de afaceri si a organizatiilor de profil din Capitala, urmand ca eventuala dobandire a personalitatii juridice a Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului sa fie stabilita de comun acord cu comunitatea de afaceri locala si numai in conditii de normalitate, capabile sa asigure adoptarea unor masuri conforme cu specificul unei organizatii neguvernamentale.
"Ne continuam preocuparile legate de calea indicata de Guvern pentru a rezolva aceasta problema, calea actiunii legale. Domnul Tariceanu, primul-ministru al Romaniei, nu a dispus de informatiile necesare legate de activitatea mediului de afaceri, care sa ii permita sa nu accepte o astfel de masura", a precizat Stefan Popa, vicepresedinte al CCIRB.
In finalul reuniunii, Colegiul de Conducere a dezbatut si aprobat solicitarea de retragere din functia de presedinte al CCIRB a lui George Cojocaru. Cu unanimitate de voturi, noul presedinte al CCIRB a fost ales Victor Babiuc, membru al Colegiului de Conducere al CCIRB din anul 1990. "In discutiile din cadrul Colegiului de Conducere, aceasta situatie a fost tratata ca avand un caracter temporar, George Cojocaru ramanand membru al Colegiului", a precizat Popa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.