Economia Japoniei a intrat in recesiune tehnica pentru a patra oara in ultimii zece ani, in conditiile in care, in ultimul semestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a scazut cu 0,1 la suta, relateaza BBC. Scaderea reflecta exporturile slabe si
Economia Japoniei a intrat in recesiune tehnica pentru a patra oara in ultimii zece ani, in conditiile in care, in ultimul semestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a scazut cu 0,1 la suta, relateaza BBC. Scaderea reflecta exporturile slabe si diminuarea cheltuielilor consumatorilor si survine dupa o evolutie similara a PIB-ului in cele doua semestre precedente.
Bursa de Valori de la Tokyo a consemnat scaderi dupa anuntarea cifrelor, dar a recuperat terenul pierdut pe fondul perceptiei potrivit careia economia isi va reveni in cursul acestui an.
Ieri, Guvernul de la Tokyo a revizuit cifrele de crestere economica ce indica practic intrarea Japoniei in recesiune. Previziunile initiale de crestere de 0,1 la suta au fost inlocuite cu o scadere de 0,3 la suta.
Recesiunea este definita in mod curent printr-o scadere economica timp de doua semestre consecutiv, desi Guvernul japonez ia in calcul si alti factori la evaluarea starii economiei.
Cifrele publicate de autoritati arata ca Produsul Intern Brut (la o rata anuala) a scazut cu 0,5 la suta, in ultimele trei luni ale anului 2004.
Cu toate acestea, guvernantii raman optimisti cu privire la o redresare economica in cursul acestui an. "Economia are unele puncte slabe, dar daca privim in ansamblu se afla intr-o etapa de redresare", a declarat Heizo Takenaka, ministru al politicii economice si fiscale.
Produsul Intern Brut masoara valoarea totala a bunurilor si serviciilor produse intr-o tara. "Economia trebuie evaluata in mod comprehensiv si nu ne putem uita numai la PIB", a subliniat Takenaka.
Ministrii japonezi au precizat ca volumul cheltuielilor consumatorilor a scazut din cauza unor factori singulari cum ar fi vremea blanda din aceasta iarna.
Analistii au apreciat ca cifrele sunt dezamagitoare, dar sustin ca cele mai mari companii japoneze au inregistrat profituri "sanatoase", iar cheltuielile de capital sunt in crestere.
Anul trecut, economia japoneza a inregistrat o crestere de ansamblu de 2,6 la suta - alimentata de performantele notabile din primele luni - iar pentru anul acesta este proiectat un avans de 2,1 la suta.
Cu toate acestea, redresarea fragila a economiei ramane dependenta de cresterea cheltuielilor consumatorilor, de deprecierea yenului si de ameliorarea economiilor globale. In ultimii zece ani, economia japoneza a consemnat episoade de crestere moderata, dar a intrat periodic in recesiune.

Dolarul si euro avanseaza in raport cu yenul
Moneda japoneza s-a depreciat in sedinta bursiera de ieri, dupa anuntarea cifrelor legate de starea economiei, relateaza AFP. Dolarul
s-a apreciat, insa, pana la valoarea de 104,66 yeni pe unitate, de la 104,42 anterior, in timp ce euro a scazut pana la 1,3013 dolari pe unitate, comparativ cu 1,3053 dolari anterior. Moneda europeana s-a apreciat, insa, in raport cu yenul, de la 136 pana la 136,17 yeni pe unitate.
"Datele legate de valoarea PIB-ului au determinat investitorii sa vanda yeni, dar tendinta a fost modesta in conditiile in care piata a asteptat discursul lui Greenspan", a apreciat Shigetake Nakayama, operator bursier in cadrul UFJ Bank. Alan Greenspan, presedintele Rezevei Federale a Statelor Unite (Fed), urma sa prezinte, ieri, Congresului, raportul semianual asupra economiei americane, piata asteptand, totodata, un indiciu referitor la evolutia dobanzilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.