Societatea franceza Credit Lyonnais si Guvernul de la Paris au acceptat sa plateasca 600 de milioane de dolari (461 de milioane de euro) pentru a incheia amiabil cazul referitor la presupusa preluare frauduloasa a societatii californiene Executive Li
Societatea franceza Credit Lyonnais si Guvernul de la Paris au acceptat sa plateasca 600 de milioane de dolari (461 de milioane de euro) pentru a incheia amiabil cazul referitor la presupusa preluare frauduloasa a societatii californiene Executive Life, din 1991, a anuntat un oficial francez citat de AFP. Credit Lyonnais si CDR, entitate guvernamentala franceza ce administreaza activele fostei banci de stat, au incheiat o intelegere cu Departamentul de Asigurari din California cu cateva ore inainte ca dosarul sa intre pe rol intr-un tribunal din Los Angeles.
Procesul intentat de un reprezentant al administratiei californiene din domeniul asigurarilor prevede solicitarea de restituire a 3,7 miliarde de dolari (2,8 miliarde de euro) plus dobanda de catre partile franceze implicate in presupusa achizitie ilegala a asiguratorului american, din urma cu 13 ani.
"Potrivit acordului de principiu, au fost de acord sa plateasca 600 de milioane de dolari", a declarat Norman Williams, purtator de cuvant al Departamentului american de asigurari, citat de AFP. Oficiali apropiati cazului afirmasera anterior ca cele trei parti au fost de acord cu plata sumei de 525 de milioane de dolari (404 milioane de euro), dar negocierile din timpul zilei au adus un nou jucator, majorandu-se astfel valoarea intelegerii.
Cele doua parti franceze si Departamentul de Asigurari din California au incheiat intelegerea respectiva cu doar cateva ore inainte ca juriul sa fie ales pentru procesul civil care urma sa fie demarat. Acordul va trebui sa fie aprobat, insa, de judecatorul Howard Matz, care supravegheaza cazul si care a solicitat incheierea unei intelegeri amiabile pentru a se evita un proces destul de urat care ar putea deteriora, de asemenea, relatiile dintre Franta si Statele Unite.
Acest acord va permite Credit Lyonnais si CDR, doua dintre cele trei mari entitati vizate in cazul Executive Life, sa scape de un proces care le-ar putea costa miliarde de dolari. "Factura" este, astfel, de doar 600 de milioane de dolari. In cadrul procesului civil inaintat in 1998, John Garamendi, comisarul californian din domeniul asigurarilor, sustine ca a fost pacalit sa vanda societatea falimentara si portofoliul de actiuni al acesteia.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.