Grupul de Economie Aplicata a dat, ieri, publicitatii Raportul Anual de Sondaj privind Cercetarea, Dezvoltarea, Inovarea si Competitivitatea in Industria Romaneasca, raport bazat pe un sondaj realizat in randul unui esantion de 170 de firme din indus
Grupul de Economie Aplicata a dat, ieri, publicitatii Raportul Anual de Sondaj privind Cercetarea, Dezvoltarea, Inovarea si Competitivitatea in Industria Romaneasca, raport bazat pe un sondaj realizat in randul unui esantion de 170 de firme din industrie, selectionate in functie de sectorul de activitate, cifra de afaceri, numar de angajati, judet si structura actionariatului.
Rezultatele cercetarii explica in mare parte comportamentul de piata al companiilor romanesti. Slaba dezvoltare a sectorului Cercetare-Dezvoltare isi pune pregnant amprenta asupra competitivitatii. Statistic, mai mult de jumatate (55 la suta) dintre firmele respondente au un departament specializat de Cercetare-Dezvoltare, dar in majoritatea cazurilor aceste departamente au doar cativa angajati. Pe ansamblul industriei, in 2004, 81 la suta din firme au introdus produse noi, 61 la suta au introdus procese tehnologice noi si 48 la suta au folosit metode de distributie noi. Cheltuielile de Cercetare-Dezvoltare au crescut, insa, pentru numai 35 la suta din firme si numai un sold net de 7 la suta din firme a crescut numarul angajatilor din Cercetare-Dezvoltare. Cifrele ne pot insela. "In pofida numarului mare de firme care se declara inovatoare de produs, 55 la suta dintre acestea nu si-au crescut cheltuielile de Cercetare-Dezvoltare, iar 40 la suta dintre ele nu au un departament specializat. Mai mult, 63 la suta din firmele care nu au introdus procese tehnologice noi au introdus totusi produse noi. Aceste date pot fi interpretate in sensul ca o mare parte din produsele noi provin, de fapt, din import, din licentiere sau din imitare, si mai putin din activitatea proprie de Cercetare-dezvoltare" - declara, ieri, Liviu Voinea, director Cercetare. Oficialul GEA a explicat si cauzele pentru care exporturile romanesti intampina probleme, altele decat cele legate de evolutia cursului de schimb. "Competitivitatea externa a firmelor romanesti nu este influentata semnificativ de metodele de distributie, ceea ce confirma dependenta exportatorilor romani de intermediarii straini", concluzioneaza Liviu Voinea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.