Proiectul EADS va fi derulat in continuare, "insa in alte conditii si la alte preturi, respectiv
cele reale", sustine Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, precizand ca a decis eliminarea caracterului de confidentialitate a c
Proiectul EADS va fi derulat in continuare, "insa in alte conditii si la alte preturi, respectiv
cele reale", sustine Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, precizand ca a decis eliminarea caracterului de confidentialitate a contractului. Prin contractul-cadru incheiat la 12.08.2004, EADS Deutschland GmbH urma sa furnizeze echipamente de supraveghere si de securizare a frontierelor, urmand si sa coordoneze procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si ale echipamentelor de lucru ale agentilor Politiei de Frontiera.
Contractul-cadru incheiat cu firma EADS pentru securizarea frontierei va deveni public, in urma deciziei luate de Grupul Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat, ne-a informat ieri Ministerul Administratiei si Internelor, printr-un comunicat remis presei.
Potrivit acestuia, "proiectul de decizie privind declasificarea contractului-cadru incheiat cu EADS Deutschland GmbH, fara anexele acestuia, care isi vor pastra nivelurile de clasificare anterioare" a fost inaintat ieri, spre aprobare, premierului Tariceanu.
In ceea ce priveste conditiile in care se va derula proiectul, MAI subliniaza ca, in urma unei negocieri a clauzelor contractului, s-a stabilit ca acesta sa se "deruleze in continuare, insa in alte conditii si la alte preturi, respectiv cele reale".
"Se impune o reanalizare a acestui contract, care, pe de o parte, cuprinde suprapuneri cu programele de securizare a frontierei finantate din fonduri europene nerambursabile, iar pe de alta parte, nu acopera decat sase judete de campie, in loc de noua, de pe viitoarea frontiera externa si linia litorala a Marii Negre, nefiind cuprinsa cea mai grea zona, respectiv granita de nord cu Ucraina (judetele Satu Mare, Maramures, Suceava)", se precizeaza in comunicatul MAI.
In cadrul aceleiasi sedinte a Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat, ministrul Vasile Blaga a solicitat reprezentantilor fiecaruia dintre ministerele implicate sa realizeze o evaluare a programelor vizand securizarea granitelor, derulate sau in curs de derulare, pentru identificarea elementelor care se suprapun sau s-ar putea suprapune cu programele finantate de Uniunea Europeana sau cele prevazute in contractul cu EADS.

Pazim aiurea granite interne ale UE
Asa cum am mai scris, Guvernul a semnat, la data de 12.08.2004, un contract pentru securizarea frontierelor, in valoare de peste un miliard de euro, al carui titular este concernul european EADS. Miliardul de euro urma sa fie folosit pentru securizarea frontierei Romaniei in perspectiva acceptarii in Uniunea Europeana. Problema care se punea la timpul respectiv era ca autoritatile de la Bucuresti voiau sa securizeze intreaga frontiera a Romaniei (peste 3.100 de kilometri), nu numai portiunea la care face referire capitolul JAI (Justitie si Afaceri Interne).
Pe de alta parte, in timpul negocierilor cu UE, Romaniei i s-a pus in vedere sa securizeze frontierele de nord si de est, adica granitele cu Moldova si Ucraina, urmand ca dupa 2007, restul granitelor sa se desfiinteze.
In acest context, trebuie precizat ca Ungaria este deja membra a Uniunii Europene, in timp ce Bulgaria adera la UE simultan cu noi. Un simplu calcul demonstreaza faptul ca Romania ar fi securizat aiurea peste 1.000 de kilometri de frontiera inexistenta care ar fi costat aproximativ 350 de milioane de euro.
In plus, potrivit aceluiasi document, punctele de trecere a frontierelor vor putea fi desfiintate. Practic, granitele Romaniei cu Ungaria sau Bulgaria vor fi identice, din punct de vedere al trecerii lor, cu cele dintre Franta si Germania. Spre exemplu, autoturismele inmatriculate in tarile din spatiul Schengen nu sunt oprite de politisti, soferii fiind doar obligati sa ruleze cu viteza redusa, iar controalele de frontiera se fac numai prin sondaj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.