Contractul de concesiune a fondului de vanatoare de la Balc, detinut de omul de afaceri Ion Tiriac, va fi reziliat si va fi organizata o licitatie in perioada urmatoare, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Fl
Contractul de concesiune a fondului de vanatoare de la Balc, detinut de omul de afaceri Ion Tiriac, va fi reziliat si va fi organizata o licitatie in perioada urmatoare, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Am aprobat rezilierea contractului, in urma constatarilor facute de echipa care a verificat modul de incredintare a fondului", a spus Flutur. In luna ianuarie, ministrul Agriculturii a dispus verificarea unor documente legate de fondul de vanatoare de la Balc. Toate aceste verificari au fost dispuse dupa ce, in presa, au aparut informatii cu privire la o mare vanatoare ce s-a petrecut pe acest fond de vanatoare, la care au participat peste 30 de vanatori, oameni de afaceri straini si personalitati politice autohtone, si au fost impuscati peste 180 de mistreti. Numai fostul premier Adrian Nastase, presedintele de onoare al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, a impuscat peste 20 de mistreti. Pe langa verificarea legalitatii organizarii vanatorii, care s-a dovedit a fi corecta, controlul a vizat si legalitatea contractului si a actului aditional care au precedat concesionarea fondului de vanatoare de catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti, modul de gestionare a fondului si realizarea programului de investitii. Flutur a mai aratat ca echipa de control a avut discutii si cu reprezentantii firmei care gestioneaza fondul si ca se va tine cont de nivelul investitiilor realizate. De altfel, procedura de initiere a licitatiei se va face dupa evaluarea investitiilor realizate la Balc, eventual de un observator neutru, a precizat Flutur. Ministrul a mai spus ca este analizata situatia si a celorlalte 69 de fonduri de vanatoare concesionate in anii anteriori si ca este posibil sa fie organizate licitatii, deoarece exista indicii ca incredintarea nu s-a realizat conform legislatiei.
Fondul de vanatoare de la Balc, judetul Bihor, a apartinut, pana in anul 1989, protocolului de stat. In anul 2001, Regia Nationala a Padurilor (RNP) renunta la fondul respectiv, motivand ca se afla in imposibilitatea de a-l gestiona. A urmat atribuirea temporara catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti, cu care RNP a incheiat in anul 2002 un contract de concesiune pe 10 ani, iar dupa doua saptamani, termenul a fost prelungit pe o perioada de 49 ani. Gheorghe Flutur afirma, recent, ca atribuirea fondului s-a facut cu acordul fostului ministru al Agriculturii din acea perioada, Ilie Sarbu, dar si a altor demnitari, si fara a se organiza o licitatie, asa cum prevede legea. Astfel, fondul de vanatoare a fost concesionat de asociatia bucuresteana Zimbrul si firma Wild Boar, investitia fiind suportata de Ion Tiriac. Potrivit omului de afaceri, valoarea investitiilor realizate pana in prezent se ridica la circa 1,2 milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.