Grupul petrolier rus Iukos a dat in judecata patru companii energetice din Rusia, solicitand daune de peste 20 de miliarde de dolari, dupa vanzarea fortata a principalei sale unitati de productie, transmite MosNews.
Cele patru companii impotr
Grupul petrolier rus Iukos a dat in judecata patru companii energetice din Rusia, solicitand daune de peste 20 de miliarde de dolari, dupa vanzarea fortata a principalei sale unitati de productie, transmite MosNews.
Cele patru companii impotriva carora a fost intentat procesul sunt Gazprom (ce detine monopolul gazelor naturale din Rusia), Gazpromneft (fosta divizie a Gazprom), Baikal Finance Group (care a cumparat Iugansk, unitatea de productie a Iukos) si Rosneft (compania petroliera de stat care a preluat Baikal Finance Group la cateva zile dupa licitatia pentru Iugansk).
La sfarsitul saptamanii trecute, Iukos a inaintat si un plan de reorganizare a companiei. Procesul survine inaintea unei audieri programate pentru saptamana aceasta, cu scopul de a stabili daca Iukos indeplineste conditiile pentru a fi protejata de legea americana a falimentelor.
Potrivit unei declaratii a grupului Iukos, remisa din Houston (Texas), procesul a fost intentat impotriva companiilor amintite "pentru rolul pe care l-au jucat in exproprierea Iukos, din decembrie 2004" in ciuda unei hotarari emise de un tribunal american care interzicea orice operatiune ce implica activele Iukos. Grupul a mai precizat ca va "continua sa dea in judecata" Deutsche Bank (care trebuia sa acorde Gazprom un imprumut sindicalizat pentru achizitionarea Iugansk). Cu toate acestea, Deutsche Bank nu se regaseste pe lista acuzatilor in procesul demarat de Iukos.
Presa rusa a dezbatut ieri comentarii legate de propunerea de reorganizare a companiei Iukos.
Publicatiile din Rusia sustin ca daca tribunalul american aproba planul de reorganizare, autoritatile ruse vor intampina probleme serioase in incercarea de a determina Iukos sa plateasca impozitele restante.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.