Amintirea legendei muzicii soul, Ray Charles, disparut in iunie 2004, a dominat cea de a 47-a editie a Premiilor Grammy, care a avut loc duminica seara la Los Angeles. Charles a obtinut postmortem nu mai putin de opt premii Grammy, printre care cel p
Amintirea legendei muzicii soul, Ray Charles, disparut in iunie 2004, a dominat cea de a 47-a editie a Premiilor Grammy, care a avut loc duminica seara la Los Angeles. Charles a obtinut postmortem nu mai putin de opt premii Grammy, printre care cel pentru cel mai bun album, pentru "Genius Loves Company", realizat in colaborare cu mai multi artisti. Tot el a fost castigatorul premiului pentru cel mai bun single, "Here We Go Again", interpretat in duet cu Norah Jones. Aceeasi melodie a obtinut premiul pentru cea mai buna colaborare, iar albumul lui Charles a obtinut si premiul pentru cel mai bun album pop. Muzicianul a primit omagii de la actorul Jamie Foxx (interpretul lui Ray Charles din pelicula cu acelasi nume), producatorul Quincy Jones si cantareata Alicia Keys, care au interpretat "Georgia on My Mind", in timp ce pe un ecran erau prezentate fotografii alb-negru cu Charles.
Prin comparatie, generatia tanara, bine reprezentata pe lista nominalizarilor, a dezamagit intr-o oarecare masura, relateaza Mediafax. Rapperul Kanye West, care avea 11 nominalizari, a obtinut trei premii, printre care pentru cel mai bun album rap. Victima unui grav acident de masina in 2001, West, in varsta de 27 de ani, imbracat complet in alb, si-a primit premiul cu mult entuziasm. "Daca ai norocul sa fii in viata, trebuie sa apreciezi fiecare clipa. Seara aceasta este a mea... Sunt la premiile Grammy, baby! Toata lumea ma intreba ce voi face daca voi pierde. Imi imaginez ca nu vor afla niciodata". Rapperul a pierdut, totusi, la categoria cel mai bun debut al anului, in favoarea trupei pop-rock californiene Maroon 5, in timp ce cantaretul John Mayer a obtinut premiul pentru cea mai buna melodie a anului, cu "Daughters".
Alicia Keys, nominalizata la opt categorii, a obtinut premiile pentru cel mai bun album R&B ("The Diary Of Alicia Keys") si cea mai buna interpretare feminina R&B. Keys si Usher au obtinut premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare in duet a unei piese R&B ("My Boo"). Grupul U2 si-a adjudecat premiul pentru cea mai buna interpretare si cea mai buna piesa rock, pentru "Vertigo". Bono a declarat ca este surprins ca a castigat, iar editia a 47-a a premiilor Grammy este cea mai buna la care a luat parte vreodata.
Grupul Green Day a fost premiat pentru cel mai bun album rock ("American Idiot"). Prezentandu-i pe membrii trupei, regizorul Quentin Tarantino i-a felicitat pentru "noul concept de album pe care l-au introdus: toate melodiile sunt bune".
In total, Recording Academy si cei 10.000 de membri ai sai au decernat 107 premii Grammy in cadrul ceremoniei prezentate de cantareata si actrita Queen Latifah. Jennifer Lopez si sotul ei Marc Anthony au interpretat un duet, o piesa languroasa in limba spaniola intr-un decor asemanator unui dormitor. Anthony a plecat de altfel de la ceremonie cu premiul Grammy pentru cel mai bun album pop latino.
Victimele valurilor seismice nu au fost uitate. Pe tot parcursul serii s-au facut apeluri pentru donatii, iar un grup de staruri - Bono, Steven Tyler (Aerosmith), Stevie Wonder, grupul Evanescence si Alicia Keys - a interpretat piesa "Across the Universe" a trupei Beatles. Fostul presedinte american Bill Clinton a fost premiat si el, pentru varianta audio a autobiografiei sale, "My Life". Prezenta neasteptata printre cantaretii de rock si country, Clinton nu este totusi la primul sau Grammy: el a fost premiat in 2004 pentru ca si-a imprumutat vocea unui basm muzical. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.