Moneda europeana si cea americana continua sa piarda vertiginos teren in fata leului. si se pare ca lucrurile nu se vor opri aici, mai ales ca Banca Nationala a anuntat de mai multe ori ca nu va mai interveni in piata. Raportul de schimb anuntat ieri
Moneda europeana si cea americana continua sa piarda vertiginos teren in fata leului. si se pare ca lucrurile nu se vor opri aici, mai ales ca Banca Nationala a anuntat de mai multe ori ca nu va mai interveni in piata. Raportul de schimb anuntat ieri de BNR se situa pentru euro cu 508 unitati sub cursul publicat vineri, cu o cotatie de 35.515 lei. Un asemenea nivel a mai fost intalnit in ianuarie 2003. Moneda americana a fost si ea in picaj, ajungand ieri la 27.385 lei, cu 617 lei mai putin decat cursul publicat vineri.
Claudiu Cercel, directorul Directiei Operatiuni de Piata din Banca Romana de Dezvoltare, a anuntat ca, pana in 2007, leul s-ar putea aprecia si mai mult fata de euro, ajungandu-se la cotatii de 25.000-30.000 lei.
"Eu consider ca nu este o apreciere sanatoasa a leului si este si excesiva", ne-a declarat ieri Daniel Daianu (foto), presedintele Societatii Romane de Economie si fost ministru de finante. El a explicat ca ceea ce se intampla acum, pe termen mediu si lung va afecta economia romaneasca. El a explicat ca Bancii Nationale ii serveste deocamdata aprecierea leului in atingerea tintei de inflatie. Dar ca exista riscul ca lucrurile sa se schimbe brusc, cu un leu care se va deprecia foarte mult si o supraimpovarare a bugetului.
De la inceputul anului, euro a coborat cu 10,45%, iar deprecierea fata de 14 februarie 2004 este de aproape 13%. Dolarul a pierdut si el intr-un an 13,82%.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.