Presedintele Agentiei Nucleare,Valica Gorea a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca reactorul nuclear de pe platforma Institutului de Fizica Atomica de la Magurele va fi dezafectat si returnat in Federatia Rusa, in conditii de maxima securitat
Presedintele Agentiei Nucleare,Valica Gorea a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca reactorul nuclear de pe platforma Institutului de Fizica Atomica de la Magurele va fi dezafectat si returnat in Federatia Rusa, in conditii de maxima securitate, transmite Rompres. El a declarat ca Executivul a aprobat in acest sens un acord intre Agentia Nucleara, Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare si Departamentul Energiei din Statele Unite. Valica Gorea a explicat ca materialele nucleare importate de un stat sunt returnate in tara de origine dupa utilizarea lor, cand nu mai sunt necesare. El a precizat ca materialele de la Magurele contin si plutoniu, un element chimic foarte toxic. Presedintele Agentiei Nucleare a mai spus ca cele cateva sute de tone de materiale nucleare de la Magurele trebuie trimise in Federatia Rusa si a adaugat ca siguranta transportului este foarte importanta "in atmosfera diversionista actuala". Asta, cu atat mai mult, cu cat potrivit spuselor sale, exista organizatii interesate, cum ar fi Al-Qaeda, care vor sa puna mana pe astfel de materiale si sa le foloseasca pentru asa numita "bomba murdara". Operatiunea urmeaza sa fie realizata cel mai probabil in acest an, sens in care s-au organizat actiuni de pregatire a personalului pentru operatiunile preliminare, pentru cele propriu zise si pentru securizarea transportului, a mai spus Valica Gorea. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.