La Conferinta Internationala Solid State Circuits, IBM, Sony Corporation, Sony Computer Entertainment Inc. (Sony si Sony Computer Entertainment, recunoscuta la nivel general ca Sony Group) si Toshiba Corporation (Toshiba) au prezentat pentru prima da
La Conferinta Internationala Solid State Circuits, IBM, Sony Corporation, Sony Computer Entertainment Inc. (Sony si Sony Computer Entertainment, recunoscuta la nivel general ca Sony Group) si Toshiba Corporation (Toshiba) au prezentat pentru prima data detaliat designul arhitectural revolutionar multicore al microprocesorului cu nume de cod Cell, realizat in parteneriat - accentuand performanta unitatii de procesare floating point cu viteza temporala mai mare de 4 GHz, comparabila cu cea a unui supercomputer.
O echipa formata din ingineri IBM, Sony Group si Toshiba a cooperat, inca din martie 2001, pentru dezvoltarea microprocesorului Cell in cadrul unui centru comun de proiectare din Austin, Texas. Cipul prototip masoara 221 mm, include 234 milioane de tranzistori si este fabricat cu ajutorul tehnologiei Silicon-On-Insulator (SOI) 90 nanometri.
Arhitectura revolutionara multi-core a cipului Cell si capabilitatile de comunicare de foarte mare viteza ofera un raspuns in timp real, imbunatatit semnificativ pentru aplicatiile de divertisment si media, cu o performanta de zece ori mai mare decat a ultimelor procesoare.
De fapt, fiind "un supercomputer intr-un cip" care incorporeaza tehnologiile avansate de multiprocesare utilizate in cadrul serverelor sofisticate IBM, sistemelor de divertisment Sony Group si tehnologiei avansate de semiconductor de la Toshiba, Cell va deveni un procesor de banda larga utilizat atat in aplicatiile industriale, cat si in noua casa digitala.
Un alt avantaj al cipului Cell este compatibilitatea simultana cu sisteme multiple de operare, cum ar fi sistemele de operare conventionale (inclusiv Linux), sistemele de operare in timp real pentru divertismentul pe computer si aplicatiile electronice care se adreseaza publicului larg, precum si sisteme de operare pentru aplicatii specifice.
Productia initiala a microprocesoarelor Cell va incepe la IBM, in East Fishkill, N.Y., urmata de fabrica Nagasaki a Sony Group, in acest an. Se estimeaza ca IBM, Sony Group si Toshiba vor promova produsele bazate pe Cell, inclusiv o gama variata de aplicatii din diferite industrii.
Printre punctele tari ale cipului Cell mentionate astazi se numara: Cell reprezinta un model arhitectural revolutionar - cu opt procesoare sinergetice si o viteza temporala mai mare de 4 GHz (masurata in timpul testarii initiale hardware); Cell reprezinta un cip multicore cu o capacitate de procesare mare a unitatii de floating point; Cell este neutru din punctul de vedere al sistemului de operare, fiind compatibil cu multiple sisteme de operare, simultan.
"Prezentarea de astazi a modelului arhitectural revolutionar al cipului Cell reprezinta un punct semnificativ in cadrul unui proiect ambitios care a debutat in urma cu patru ani, cand a fost conceput laboratorul de design al IBM, Sony si Toshiba in Austin, Texas," a declarat William Zeitler, senior vice president si group executive, IBM Systems and Technology Group. "Astazi observam rezultatele reale ale cooperarii: un microprocesor deschis, multicore care inaugureaza o noua era in performanta grafica si multimedia".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.