Superproductia hollywoodiana "Aviatorul" si pelicula britanica "Vera Drake", cu buget redus, si-au adjudecat cele mai multe trofee BAFTA (Academia Britanica de Film), in cadrul unei ceremonii desfasurate sambata, la Londra. "Aviatorul" a fost declara
Superproductia hollywoodiana "Aviatorul" si pelicula britanica "Vera Drake", cu buget redus, si-au adjudecat cele mai multe trofee BAFTA (Academia Britanica de Film), in cadrul unei ceremonii desfasurate sambata, la Londra. "Aviatorul" a fost declarat cel mai bun film al anului, iar Cate Blanchett, partenera lui Leonardo DiCaprio in aceasta pelicula, a castigat la categoria cea mai buna actrita intr-un rol secundar. Regizorul Martin Scorsese si Leonardo DiCaprio, care interpreteaza rolul lui Howard Hughes, miliardarul playboy si inventator excentric, s-au deplasat impreuna la Londra pentru a urmari in direct seara cea mai importanta a cinematografiei britanice.
Premiul pentru cel mai bun regizor a fost adjudecat de catre Mike Leigh pentru drama "Vera Drake", iar Imelda Staunton, detinatoarea rolului principal in acest film, a fost declarata cea mai buna actrita intr-un rol principal. Contracandidata Imeldei Staunton, Kate Winslet, a plecat acasa cu mana goala in ciuda celor doua nominalizari Bafta. "Aproape de fiecare data cand primim un premiu spunem ca este o mare surpriza. Si eu am spus asta de cateva ori, desi lucrurile nu stateau chiar asa. De aceasta data insa, avandu-i in vedere pe contracandidatii mei, sunt extrem de surprins si onorat in egala masura", a precizat Leigh in discursul rostit pe scena la primirea trofeului.
Actorul american Jamie Foxx a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru prestatia magistrala din "Ray Charles", iar actorul britanic Clive Owen a castigat la categoria cel mai bun actor in rol secundar pentru interpretarea din "Closer". Practic, acestia din urma, candidati si la Oscar (Foxx chiar la doua categorii), au repetat figura facuta in cadrul ceremoniei Globurilor de Aur, care a avut loc luna trecuta. "Acest anotimp al premiilor este practic ceva nou in viata mea pentru ca nu am mai castigat nimic pana in prezent. Ma simt un pic coplesit si depasit de aceasta situatie", le-a spus Owen ziaristilor imediat dupa inmanarea trofeului.
La randul ei, Blanchett, care a mai primit un Bafta in 1999 pentru rolul principal din pelicula "Elizabeth", a precizat: "Acest premiu inseamna enorm pentru mine". Ea i-a multumit in primul rand celei pe care o interpreteaza in "The Aviator", Katharine Hepburn, pentru drumul deschis femeilor in cinematografie. "Iti multumesc din toata inima. Sunt convinsa ca esti incantata de ceea ce am realizat noi, chiar daca nu ai mai avut ocazia sa vezi asta", a precizat Blanchett. Katharine Hepburn a murit, din cauze naturale, pe 29 iunie 2003, la varsta de 96 de ani. Au mai fost premiate peliculele "The Motorcycle Diaries", la categoriile "cel mai bun film strain" si "cea mai buna muzica", si "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", castigatoare la categoriile "cel mai bun scenariu original" si " cel mai bun montaj". Alte premii decernate: cea mai buna adaptare: "Sideways"; cel mai bun sunet: "Ray"; cel mai bun film britanic "My Summer in Love" ; cea mai buna imagine: "Collateral"; cele mai bune efecte speciale: "The Day after Tomorrow"; cel mai bun film de animatie: "Birthday Boy"; cel mai bun scurt metraj: "The Banker"; Premiul publicului pentru cel mai bun film: "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban". Ceremonia s-a desfasurat la Odeon Cinema din Leicester Square din Londra, iar amfitrionul serii a fost Stephen Fry. (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.