Autoritatile romane vor derula un proiect in valoare de 2,67 milioane de euro pentru implementarea Sistemului European de Identificare Automata a Amprentelor - EURODAC, functional dupa aderarea la Uniunea Europeana, a informat, ieri, intr-un comunica
Autoritatile romane vor derula un proiect in valoare de 2,67 milioane de euro pentru implementarea Sistemului European de Identificare Automata a Amprentelor - EURODAC, functional dupa aderarea la Uniunea Europeana, a informat, ieri, intr-un comunicat, Ministerul Administratiei si Internelor.
Proiectul, derulat de Oficiul National pentru Refugiati (ONR), este finantat prin fonduri Phare in valoare de 1,67 milioane de euro si un milion din cofinantare. Potrivit MAI, cu aceste sume vor fi achizitionate echipamentele periferice pentru dotarea ONR, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Autoritatii pentru Straini. Totodata, va fi completata infrastructura de comunicatii, astfel incat Romania sa fie pregatita sa implementeze sistemul din prima zi de la data aderarii la Uniunea Europeana.
Sistemul consta intr-o unitate centrala la Comisia Europeana, echipata cu o baza de date complet automatizata, pentru compararea amprentelor si transmiterea electronica a informatiilor intre statele participante. EURODAC a fost lansat la 15 ianuarie 2003, in statele membre ale Uniunii Europene (mai putin Danemarca), precum si in Norvegia si Islanda. Sistemul permite compararea amprentelor solicitantilor de azil si ale anumitor grupuri de imigranti ilegali. Fiecare stat membru ridica amprentele solicitantilor de azil cu varsta de peste 14 ani si le compara cu cele deja incluse in baza de date centrala.
Cu ajutorul acestui sistem, se poate identifica mai usor statul care raspunde (potrivit Conventiei de la Dublin) de verificarea unei cereri de azil depusa intr-un stat membru. Astfel, este posibila eliminarea desfasurarii simultane sau consecutive a procedurilor de azil in mai multe state membre.
Compararea amprentelor centralizate la nivel european prin EURODAC ofera posibilitatea de a se stabili daca un solicitant de azil nu a depus deja o cerere de azil in alt stat membru si care este statul prin care el a intrat ilegal pe teritoriul UE, reducandu-se astfel numarul de investigatii pentru procesarea cererilor de preluare, precum si numarul de cereri inutile de azil.
In baza de date a sistemului se afla si persoanele care au fost retinute trecand ilegal o frontiera externa si care n-au putut fi returnate in baza acordurilor de readmisie.
Daca aceleasi amprente au fost inregistrate si in alta tara participanta in sistem, atunci persoana este trimisa in tara in care a fost amprentata pentru prima oara.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.