Asa, din senin, intr-o zi in care subiectul finalizarii negocierilor cu Fondul Monetar International ardea, luni, ministrul Finantelor face o declaratie cel putin ciudata. Un cotidian central a titrat a doua zi ca Ionut Popescu doreste eliminarea ori
Asa, din senin, intr-o zi in care subiectul finalizarii negocierilor cu Fondul Monetar International ardea, luni, ministrul Finantelor face o declaratie cel putin ciudata. Un cotidian central a titrat a doua zi ca Ionut Popescu doreste eliminarea oricarui prag de detinere a actiunilor apartinand Societatilor de Investitii Financiare.
O informatie care, aruncata pe nepusa masa, a provocat agitatie mare in randul jucatorilor la Bursa. Miscare care a fortat Comitetul Bursei de Valori Bucuresti sa apese "butonul rosu" blocand tranzactiile SIF-urilor. Scandal. Se cer lamuriri. Apar primele speculatii, dar si primele acuze. Deosebit de grave.
Presedintii societatilor de investitii financiare, criticand afirmatiile hazardate, la unison, avertizeaza ca ne aflam in fata unei tentative clare de manipulare a pietei. Soc a doua zi.
Bursa de Valori Bucuresti se duce la vale in asa hal incat, din clipa in clipa, se astepta suspendarea tranzactiilor. Din nou, Ministerul Finantelor este aratat cu degetul.
Dupa dorinta exprimata de Ionut Popescu legata de pragul de detinere, intarzie inexplicabil sa informeze investitorii, jucatori pe Bursa, asa cum este regula pietei de capital, despre decizia de crestere a cotei de impozitare pentru tranzactiile bursiere de la 1 la 10 la suta. Informarea respectiva a fost facuta insa foarte tarziu, dupa ce s-au vandut masiv actiuni pentru ca nu cumva investitorii sa intre in pierdere prin impozitare.
In urma acestei miscari pretul actiunilor se prabuseste. Cine a ales totusi sa cumpere a fost inspirat sau... informat bine. Joi, chiar de la prima ora, Bursa explodeaza. Preturile actiunilor, inclusiv ale SIF-urilor, urca pana la cer. Din nou o sedinta furtunoasa. La jumatatea zilei, intra in hora deschisa la inceputul saptamanii de ministrul Finantelor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Bursa primeste o circulara cu privire la noile instructiuni privind unele masuri pentru incadrarea societatilor de investitii financiare in prevederile Legii nr. 297 care reglementeaza piata de capital.
Pe scurt, Consiliile de Administratie ale SIF-urilor erau informate ca trebuie sa modifice in actele constitutive prevederile referitoare la... limitarea detinatorilor de actiuni SIF. Comitetul Bursei reactioneaza firesc.
Din nou, decide suspendarea tranzactionarii actiunilor celor cinci societati de investitii financiare.
Trecand peste faptul ca cerinta CNVM este mai mult decat interpretabila, tinand cont de faptul elementar ca un Consiliu de Administratie nu poate opera sub nici o forma modificari in actele constitutive ale unei societati, acesta fiind atributul exclusiv al Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, ceea ce s-a intamplat pe piata SIF-urilor ridica serioase semne de intrebare.
Aceasta deoarece s-a vazut de la o posta ca aceste actiuni au fost speculate, inregistrandu-se intr-o zi profituri de 500.000 de euro. Nu-i putin deloc si nu putine sunt vocile care indica faptul ca s-a lucrat cu informatii din interior.
Ceea ce ar fi foarte grav si de aceea se impune ca CNVM sa decida deschiderea unei anchete si sa cerceteze cine a exercitat o manipulare a pietei. O astfel de actiune ii este la indemana Forului de supraveghere a pietei si, in functie de concluziile investigatiei, s-ar face lumina pe aceasta piata redandu-se increderea investitorilor.
A fost o saptamana ciudata la Bursa care confirma, in mod categoric, declaratia de miercuri a premierului Calin Popescu Tariceanu. Domnia sa a afirmat ca Bursei i se da uneori o importanta mai mare decat ar fi normal, exprimandu-si indoiala in legatura cu interesul majoritatii romanilor fata de piata de capital. Intr-adevar, asa este, pe piata actioneaza un grup restrans de... cunoscatori. De aici si coincidentele din ultimele zile. Ar fi bine sa ne inselam.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.