Blocul National Sindical cere Guvernului, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului sa ia toate masurile necesare pentru lamurirea evenimentelor petrecute recent pe piata bursiera a declarat Dumitru Cos
Blocul National Sindical cere Guvernului, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului sa ia toate masurile necesare pentru lamurirea evenimentelor petrecute recent pe piata bursiera a declarat Dumitru Costin, presedinte al BNS, citat de Rompres. Organizatia sindicala solicita CNVM sa declanseze o ancheta asupra tranzactiilor si sa faca publica lista principalilor actori care au jucat la bursa si au castigat. "Facem acest demers pentru ca avem suspiciuni ca evenimentele petrecute joi pe piata de capital nu au fost deloc intamplatoare si ca ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a facut declaratii cu buna stiinta, constient de efectele pe care acestea le vor avea asupra tranzactiilor. Ministrul Popescu este un jucator la bursa, cunoaste foarte bine regulile si stie ca furnizarea unor informatii incomplete si neclare, asa cum a facut domnia sa, produce cutremur, din care unii - mai avizati decat altii - castiga sume fabuloase. Orice ministru de Finante competent (si cu atat mai mult un expert in tranzactii bursiere) este constient ca nu se poate juca cu zvonuri si franturi de informatii. Mai mult decat atat, nu are dreptul sa dea semnale contradictorii pietei de capital. Din punctul nostru de vedere, in momentul in care ministrul Finantelor s-a apucat sa anunte intentii de schimbari majore, a fost vorba de nebunie temporara sau de incercare de manipulare. Si intr-un caz si in celalalt suntem de parere ca Ionut Popescu nu are ce cauta la conducerea MFP, motiv pentru care cerem demiterea acestuia si deschiderea unei anchete de catre organele abilitate", a precizat Costin. In ce priveste SIF-urile si cotele de impozitare a castigului de capital, Costin arata ca Romania trebuie sa ia exemple de la institutiile cu traditie precum SUA, Anglia, Franta si Germania. "Nu este cazul sa incercam inovatii si sa riscam prabusirea economica pentru ca domnului Popescu ii place sa se joace de-a finantele, la modul absolut amator si inconstient", a declarat Dumitru Costin presedintele BNS. "Din punct de vedere politic poate ca dl Tariceanu trebuia sa ii acopere gafele tanarului sau coleg de Guvern, insa din punct de vedere economic il avertizam ca o astfel de atitudine provoaca neincredere in institutiile pietei", afirma in continuare presedintele BNS. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.