Deja nu mai e doar o impresie sumara, ci aproape o certitudine ca, fotbalistic vorbind, intre Timisoara si Craiova exista deja de prea mult timp niste ingrijoratoare similitudini, chiar daca primii sunt ofuscati de aceasta asociere. Desigur, Timisoar
Deja nu mai e doar o impresie sumara, ci aproape o certitudine ca, fotbalistic vorbind, intre Timisoara si Craiova exista deja de prea mult timp niste ingrijoratoare similitudini, chiar daca primii sunt ofuscati de aceasta asociere. Desigur, Timisoara n-a produs inca un Dinel Staicu - ar fi fost aproape imposibil ca un popor de doar 23 de milioane de suflete sa zamisleasca doua asemenea creaturi cealampadii la un interval atat de scurt de timp -, desi implantatul pe Bega Toni Dobos, cu toate ca vine din lumea buna a fotbalului, ci nu din cea a caraliilor care tundeau perciunii elevilor in recreatii, se straduieste de ceva vreme sa fie emulul intru bicisnicie al varului lui Suca de pe Jii. Scandaluri sunt in amandoua locurile cu duiumul, ziaristi injurati si alungati de la conferintele de presa ori jucatori care sa se bata intre ei ori cu antrenorii s-au petrecut atat la Timisoara, cat si la Craiova (n.r. - a se rememora chelfaneala dintre Pavel Badea si Marius Sava vs cea dintre Stangaciu si Buia), ca sa nu mai vorbim ca in ambele locatii sunt atestate cele mai frumoase galerii din tara, unele care se ridica mult peste bunul simt si valoarea echipelor pe care se incapataneaza sa le sustina.
In ultimul deceniu la conducerea Universitatii s-au perindat niste personaje atat de santalii si dubioase, Ilinca Brothers, The Paunescu's, Sandu Boc, Netoiu, Mititelu precum si snapanul amintit mai sus (caruia nu-i mai transcriem numele de teama sa nu ni se viruseze calculatorul) incat nici imaginatia desucheata a lui O. Henry sau Steinbeck nu le-ar fi putut intui existenta. Cam asa si cu Poli (AEK) Timisoara. Procrearea si nasterea acestui hibrid de echipa sunt mai innegurate si mai stranii decat cele ale lui Smerdiakov. Trupa transplantata de Dobos a fost creata acum cativa ani din fuziunea Rocarului fostului securist Gigi Netoiu cu Fulgerul spirtosului Gheorghe Florea andos Bragadiru, careia i-a adaugat initialele echipei grecesti la care a activat odinioara, AEK, mai ales pentru a o disocia de adevarata Poli, mostenitoarea si pastratoarea istoriei si traditiei de drept ale fotbalului banatean, care activa o vreme in Divizia C pe la Dragasani, iar in prezent prin beciurile "B"-lui intr-o mahala sordida a Capitalei. Astfel, de cativa ani, suporterii timisoreni, minunatii din "Viola Ultra Curva Sud", umplu pana la sufocare tribunele stadionului Dan Paltinisanu pentru a sustine cu isterie o formatie totala straina de oras, care nici macar localnici nu prea are in lot, in timp ce echipa-monument a Banatului este uitata si lasata de izbeliste, jucandu-si meciurile contand pe teren propriu in "regat", pe niste tapsane chelite de dintii caprelor si sub ochii urdurosi ai catorva potai jigarite. La atata amar de ani dupa cele petrecute la Timisoara in decembrie '89 ca un stadion ticsit cu 50.000 de fapturi sa urle pentru o echipa creata si blagoslovita doar de interesele fostului capitan in serviciile secrete, Gigi Netoiu pare de neimaginat, nu-i asa? Ne amintim ca la inceputul anului 1990 formatia de rugby din Timisoara s-a prezentat la Bucuresti pentru un meci cu Dinamo, a intrat pe teren, a salutat publicul, iar apoi plecand la cabine, motivand ca s-a scurs prea putin timp de la evenimentele din '89 pentru a putea participa la o disputa sportiva cu echipa celui mai represiv minister de interne din fostele tari socialiste.
Se vede ca s-a cam uitat acea veche intamplare, precum si transmisibila aversiune a banatenilor fata de "regateni", din moment ce se fac planuri de castigare a campionatului cu jucatori adusi in masa din Capitala de catre fostul "caine rosu" Toni Dobos care cu greu isi ascunde un zambet de satisfactie atunci cand Poli (AEK) pierde in fata celor de la Dinamo. Cat despre cucerirea in viitorul imediat a titlului national, asa sa le ajute Dumnezeu, numai sa-i intrebe si pe cei de la PNA daca au ceva de spus in acest sens, pentru ca se aude ca in curand "salvatorii Timisoarei" de la Balkan Petroleum se vor muta, in cel mai bun caz, pe culoarele respectivei institutii. Ce-ar fi sa vina Netoiu in locul lor la Poli? Sau Mititelu? Sau Din...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.