Helmut Kohl a fost cancelar al Germaniei intre anii 1982 si 1998. Principalul lui merit este unirea Germaniei de Rasarit cu cea de Vest in anul 1990, dupa caderea Zidului Berlinului. In anul 1998, politicianul - acum in varsta de 74 de ani - a pierdu
Helmut Kohl a fost cancelar al Germaniei intre anii 1982 si 1998. Principalul lui merit este unirea Germaniei de Rasarit cu cea de Vest in anul 1990, dupa caderea Zidului Berlinului. In anul 1998, politicianul - acum in varsta de 74 de ani - a pierdut alegerile, iar numele
lui a fost amestecat in scandalul de finantare ilegala
a partidului lui. Acest interviu a fost realizat cu ajutorul Clubului ziaristilor straini din Berlin.
- De curand, UE a primit 10 noi membri. In cursul anului 2007 se asteapta sa fie primite Bulgaria si Romania, iar mai tarziu Croatia, dar si Turcia si-a depus cererea de aliere. Cat este de mare capacitatea de extindere a UE?
- Pentru mine este un triumf sa se ajunga la aceasta extindere. Eu am luptat multi ani pentru aceasta. Bineinteles, mi-am dorit ca UE sa nu fie numai o alianta economica, ci si o unire a culturilor din Europa. Bulgaria si Romania cu siguranta apartin Europei. E, sunt si persoane care cred ca daca Turcia poate sa candideze, de ce in UE sa nu intre si Marocul, iar Rusia cu siguranta intr-o zi va fi membru. Acest lucru este neserios si nu intra in posibilitatile UE. Sa privim real - noi am realizat destul de mult. Vedeti ce avem astazi - extinderea UE cu 25, iar in curand cu 27 de membri, avem zona europeana, avem o Germanie unita. In urma cu ani, cine ar fi putut sa-si imagineze ca intr-o zi marca germana se va uni cu lira italiana si alte valute, iar din aceasta unire va iesi una dintre cele mai puternice valute din lume! Dar vad numai retinere si pesimism intre oameni. Fiti optimisti, din nou va spun - din aceasta va iesi ceva!
- Legaturile dintre Germania si SUA au trait o perioada de inghetare din cauza Irakului. In aceasta luna, presedintele american va vizita Mainz. Condoleezza Rice a fost in Germania, Rumsfeld in Nisa. Aceasta este o inseninare intre Europa si SUA?
- Da, americanii au nevoie de Europa asa cum europenii au nevoie de americani. Amandoua partile doresc sa se intoarca spre legaturi normale intre ele. Daca privim americanii nu numai din perspectiva europeana, ci si din cea germana, acestia sunt nu numai parteneri si aliati. Daca acestia nu existau, am fi trait zeci de ani de-a randul in haos. Intre noi si americani au fost intotdeauna caderi si ridicari - acest lucru este normal. Astazi lumea traieste intr-o vreme noua. Inainte existau doua forte despartite de Zidul Berlinului, astazi insa exista multe puteri marete. In afara de UE si SUA exista si China, si Brazilia, si India. E, in Senatul SUA sunt persoane care stau acolo de 30 de ani si care mai greu isi schimba punctul de vedere. La noi insa sunt persoane care au crescut cu propaganda antiamericana, de exemplu in fosta Republica Democrata Germana si usor scot carnetul antiamerican. Dar daca priviti, al doilea mandat al lui Bush este diferit din punct de vedere al relatiilor cu europenii. Framantarile sunt deja in spatele nostru.
- Amandoua nurorile dvs. sunt turcoaice. Acest lucru va schimba opinia despre Turcia?
Foarte mult ma bucur ca deja in familia mea sunt aceste doua fiice, de la care am deja si nepot. Dar aici este vorba de doua lucruri total diferite. In politica este altceva. Turcia este una dintre cele mai mari tari din lume. Aceasta are o istorie si o cultura din cauza carora noi, germanii, nu avem dreptul la opinii antiturcesti. Turcia este o tara puternica. Ca european pot numai sa sper ca aceasta sa intre in UE, daca trebuie chiar si dupa 88 de ani. Turcia are dreptul sa-si depuna cererea pentru aderare la UE. Aceasta cerere trebuie insa sa fie analizata dupa criteriile de la Copenhaga. Turcia este pe drumul schimbarilor, sunt multe de facut in legatura cu problema drepturilor omului si libertatea religiei. Dupa mine, in primul rand trebuie sa se apropie cat se poate de UE si chiar sa intre in zona europeana, dar sa devina membru al acesteia abia atunci cand va fi gata pentru aderare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.