O tipografie clandestina in care se fabricau la comanda banderole pentru bauturi alcoolice a fost desfiintata de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al sectorului 5. In ultimele 6 luni, timp in care a functionat intreaga afacere, bu
O tipografie clandestina in care se fabricau la comanda banderole pentru bauturi alcoolice a fost desfiintata de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al sectorului 5. In ultimele 6 luni, timp in care a functionat intreaga afacere, bugetul a fost pagubit cu sute de miliarde de lei. Timbrele, realizate cu profesionalism, care se aplicau pe sticlele de "tarie", au impanzit toata tara, comercializarea spirtoaselor facandu-se astfel fara plata accizelor si a celorlalte taxe datorate statului.
Creierul intregii afaceri, Gheorghe Petcu, 37 de ani, originar din comuna teleormaneana Vartoapele, are la activ o condamnare pentru perversiuni sexuale.
Dupa ce a stat in inchisoare 3 ani, barbatul s-a gandit sa se reprofileze, motiv pentru care a infiintat urgent o tipografie ilegala.
Acum insa risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 luni si 5 ani de puscarie pentru falsificare de timbre, marci sau bilete de transport si detinerea de instrumente in vederea contrafacerii.
Potrivit comisarului Iliuta Neagu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor sectorului 5, Petcu a fost capturat, dupa o supraveghere atenta, in momentul in care mergea la un client pentru a-i livra o folie securizata de 50 m lungime din care se obtineau 80.000 de timbre. Paguba produsa statului ar fi fost doar in acest caz de 1,3 miliarde de lei.
"Daca o singura comanda se facea pentru zeci de mii de banderole, deocamdata, nu putem spune cu certitudine cate astfel de timbre au fost aruncate pe piata in 6 luni", ne-a declarat comisarul Neagu.
Un lucru e cert insa. Sute de miliarde de lei, obtinute ilegal din vanzarea bauturilor, au intrat in buzunarele mai multor afaceristi. Politistii mai spun ca Petcu a lucrat de unul singur, dar reusise sa aiba clienti in toata tara.
Banderole aproape perfecte, apropiate de cele originale
In urma perchezitiei efectuate in comuna Vidra-Sintesti, din judetul Ilfov, locul in care se afla tipografia, anchetatorii au descoperit mai multe utilaje: 2 tiparnite, o masina presa la cald, aparate de taiat si folie de securizare.
Banderolele care se aplicau, ulterior, pe sticlele de bauturi, erau atat de bine realizate incat, la prima vedere, nimic nu trada falsul. "Hartia era procurata din import, pe filiera Ucraina, pentru ca la noi nu se se produce asa ceva.
Petcu avea grija ca banderolele sa fie realizate aproape la fel de bine ca si cele originale", a mai precizat comisarul Neagu. Spatiul in care functiona tipografia fusese inchiriat, iar Petcu isi desfasura activitatea intr-un deplin anonimat.
"Am gasit totul in stare perfecta de functionare, cu toate ca utilajele erau second-hand. Doar trebuia sa apese pe buton si ieseau banderolele. Multe timbre erau personalizate, pe ele aparand numele a patru societati comerciale din tara care se ocupa cu distribuirea produselor alcoolice. Nu stim, inca, daca falsurile le erau destinate sau, pur si simplu, acestea erau folosite de intermediari pentru a da o aparenta legalitate vanzarii marfurilor", a mai spus comisarul Neagu.
Un timbru original, procurat de la Imprimeria Nationala, costa 900 de lei. Pentru a-si atrage clientii, infractorul le vindea, evident, cu un pret mai mic si astfel toata lumea avea de castigat.
Desi a fost prezentat Judecatoriei Sectorului 5 cu propunerea de arestare preventiva, Gheorghe Petcu nu a primit mandat, fiind cercetat in stare de libertate.
Cu toate ca nu este cooperant cu anchetatorii, Petcu s-a ales cu un dosar penal de toata frumusetea. Politistii verifica acum si implicarea celor patru firme distribuitoare de spirtoase pentru a stabili cu exactitate rolul fiecareia in aceasta afacere de sute de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.