Inzecirea impozitului pe castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital incepand cu 1 aprilie, coroborata cu recentele afirmatii ale ministrului Finantelor, Ionut Popescu, legate de desfiintarea pragului de detinere la SIF-uri, a provocat,
Inzecirea impozitului pe castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital incepand cu 1 aprilie, coroborata cu recentele afirmatii ale ministrului Finantelor, Ionut Popescu, legate de desfiintarea pragului de detinere la SIF-uri, a provocat, ieri, caderea bursei. Investitorii s-au inghesuit, in sedinta bursiera de ieri, sa vanda pachete semnificative de actiuni, ceea ce a determinat cresterea valorii tranzactiilor catre nivelul record de peste 758 miliarde de lei.
Indicii bursieri au inregistrat, in corpore, cea mai mare depreciere a acestui an, cel mai mult scazand BET, cu 5,64 la suta, iar cel mai putin, BET-FI, cu 4,03 la suta.
Segmentul SIF-urilor, cu o evolutie foarte buna in ultima perioada, a cunoscut, ieri, cea mai mare corectie negativa a anului 2005, indicele BET-FI scazand cu peste 4 la suta. Conform SSIF Prime Transaction, catre miezul zilei de ieri, SIF Oltenia a scazut cu 14,6 la suta, pana la minimul posibil al zilei, de 12.300 de lei pe actiune. De altfel, SIF-urile au stat in centrul tranzactiilor de ieri de la BVB, speculatiile cu actiunile acestor emitenti ridicandu-se la valori de peste 224 miliarde de lei.
SIF Oltenia a fost cel mai vandut titlu, cu un rulaj de 132 miliarde de lei, la un pret de inchidere de 13.400 de lei, urmat de SIF Banat Crisana cu peste 45 miliarde de lei, la o cotatie de 12.200 de lei si de SIF Transilvania, cu circa 35 miliarde de lei. Cea mai mica cotatie a fost cea a SIF Muntenia, de 8.150 lei pentru o actiune si un rulaj de peste 12 miliarde de lei. SIF Moldova a fost suspendata, ieri, de la tranzactionare.
Punctul culminant al sedintei bursiere de ieri a fost catre ora 13.00, cand Bursa a inregistrat o scadere puternica. Indicii au scazut toti, cel mai mult BET-FI, cu 11,4 la suta si cel mai putin BET, cu 9,2 la suta, ca urmare a presiunii mari la vanzare. Doar o actiune a crescut (MJ Maillis, cu 0,28 la suta pana la 36.000 de lei), in timp ce in zona scaderilor semnalam mai multe deprecieri pana la minimele posibile ale zilei, printre care si sectorul bancar cu Banca Transilvania, care a coborat cu 12,9 la suta pana la 10.800 de lei pe actiune, in timp ce, in industria petroliera, titlurile Rompetrol Rafinare au scazut cu 12,4 la suta pana la 990 de lei pe actiune, pentru ca, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare, cotatiile acestora sa se redreseze cu circa patru procente. Mai mult, pe fondul unei activitati de tranzactionare intense, au aparut intreruperi in sistemul de comunicatii al Bursei de Valori care au generat probleme tehnice in sistemul Horizon. Prin urmare, sedinta de tranzactionare a fost suspendata timp de cinci minute atat pe sistemul Horizon, cat si pe Arena, dar a fost prelungita pana dupa ora 15.00. Teodor Horia Mihaescu, presedintele Muntenia Invest, considera ca, prin evolutia de ieri a Bursei, se verifica teoria ca ministrul Finantelor a incercat o manipulare a pietei prin declaratiile sale, existand interese in achizitionarea unor pachete mari de actiuni la SIF-uri.
Astfel, dupa o perioada in care titlurile SIF-urilor au atins noi maxime istorice, acestea se duc acum la vale.

SIF-urile ar putea majora pragul de detinere din luna aprilie
Societatile de investitii financiare iau in calcul modificarea statutului in cadrul Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor convocate pentru data de 22/23 aprilie, lucru care ar permite majorarea limitei de detinere de catre un actionar de la 0,1 la 1 la suta, se arata in comunicatele remise, in ultimele doua zile, catre Bursa de Valori. Declaratiile incendiare ale ministrului Finantelor, Ionut Popescu, conform carora acesta este in favoarea eliminarii oricarei limitari a pachetului de actiuni care poate fi detinut la SIF-uri, au provocat un adevarat scandal pe piata de capital. Presedintii societatilor de investitii au considerat iesirea lui Ionut Popescu ca fiind in afara atributiilor sale si in necunoasterea legii pietei de capital, mai ales ca, peste tot in lume, participarea la un fond de investitii este limitata. Mai mult, Bursa de Valori Bucuresti a dispus, marti, suspendarea de la tranzactionare a actiunilor societatilor de investitii pana la primirea unor clarificari de la conducerea SIF-urilor in legatura cu posibila majorare a pragului de detinere.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.