Departamentul de Audit al Rusiei a acuzat un consortiu condus de compania Royal Dutch/Shell
ca a provocat statului rus un prejudiciu de 2,5 miliarde de dolari, se arata in editia de ieri a cotidianului Vedomosti, citata de Mediafax.
P
Departamentul de Audit al Rusiei a acuzat un consortiu condus de compania Royal Dutch/Shell
ca a provocat statului rus un prejudiciu de 2,5 miliarde de dolari, se arata in editia de ieri a cotidianului Vedomosti, citata de Mediafax.
Potrivit sursei citate, Departamentul de Audit mentioneaza ca investitorii din cadrul proiectului Sahalin 2 au cheltuit cu doua miliarde de dolari mai mult decat era necesar, selectand furnizori scumpi de produse si servicii.
Din aceasta cauza, Rusia va primi cantitati mai mici de petrol si gaze naturale ca parte a profitului cuvenit. Documentul oficial solicita ca grupul de investitori, incluzand companiile japoneze Mitsui si Mitsubishi, sa ofere statului compensatii pentru pierderile suferite.
Analistii cred ca este putin probabil ca acuzatiile Guvernului rus sa aiba un impact negativ asupra proiectului condus de Shell, desi increderea investitorilor straini in evolutia afacerilor din Rusia a fost afectata serios de deznodamantul cazului Iukos. Pe de alta parte, semnatarii raportului admit ca Guvernul rus poarta o parte din vina, intrucat a aprobat planul de cheltuieli pentru proiectul Sahalin 2.
Shell extrage petrol in cadrul exploatatiei de pe indepartata insula estica Sahalin din anul 1999 si intentioneaza sa construiasca acolo cea mai mare uzina mondiala de gaz natural lichefiat (GNL), cu scopul de a livra productia de GNL in Japonia si Statele Unite incepand cu 2007. Proiectele Sahalin 2, Sahalin 1 - detinute de ExxonMobil si Kharyaga-, controlate de compania Total, reprezinta singurele cazuri de acorduri de impartire a productiei de petrol intre stat si investitorii privati ramase in vigoare dupa modificarile legislative din ultimii ani. Sahalin 1 si Sahalin 2 insumeaza 40 la suta din volumul investitiilor totale directe in sectorul petrolier din Rusia.

Compania-mama a Iukos cere despagubiri de 28 de miliarde de dolari
Menatep, compania-mama a grupului Iukos, a lansat o actiune juridica impotriva Guvernului rus, solicitand despagubiri de 28,3 miliarde de dolari pentru exproprierea investitiilor realizate in Rusia, relateaza Financial Times. Initiativa Menatep (grup infiintat de Mihail Hodorkovski, fostul director executiv al companiei petroliere Iukos) subliniaza hotararea companiei de a face autoritatile ruse responsabile de vanzarea fortata a Iugansk, principala unitate de productie a Iukos, si de atacurile impotriva grupului.
Menatep, care detine 51 la suta din activele Iukos, sustine ca in octombrie 2003 participatia sa valora peste 17 miliarde de dolari, iar acum nu mai valoreaza aproape nimic.
Guvernul rus a fost anuntat de eventuala actionare in justitie in noiembrie anul trecut, iar Menatep solicita acum arbitrarea internationala a cazului. Compania solicita, de asemenea, rambursarea unui imprumut de 900 de milioane de dolari acordat grupului Iukos, garantat prin productia viitoare a unitatii Iugansk.
Avand in vedere ca unitatea este detinuta, in prezent, de compania de stat Rosneft, aceasta din urma este obligata sa restituie imprumutul, pe langa un alt credit de 540 de milioane de dolari (garantat, de asemenea, cu productia Iugansk), acordat de un consortiu de banci internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.