Activitate intensa ieri la PNA. Procurorii anticoruptie au fost vizitati, rand pe rand, de "VIP"-uri locale - senatorul Vasile Duta si fostul edil al Bacaului, Dumitru Sechelariu -, primul caz soldandu-se cu o retinere de 24 de ore si propunere de ar
Activitate intensa ieri la PNA. Procurorii anticoruptie au fost vizitati, rand pe rand, de "VIP"-uri locale - senatorul Vasile Duta si fostul edil al Bacaului, Dumitru Sechelariu -, primul caz soldandu-se cu o retinere de 24 de ore si propunere de arestare preventiva, iar cel de-al doilea doar cu prezentarea acuzatiilor.
Magistratii Parchetului National Anticoruptie l-au retinut, ieri, pe fostul senator Vasile Duta, in dosarul in care este acuzat de mai multe infractiuni de trafic de influenta, ne-au informat, ieri, surse judiciare.
Potrivit procurorilor, dupa trei ore de audiere a lui Duta, au decis inlocuirea masurii de interzicere a parasirii localitatii cu retinerea pentru 24 de ore, urmand ca astazi sa fie prezentat in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.
Din verificari s-a stabilit ca, in cursul anului 2002, inculpatul a pretins si primit, in mod repetat, bunuri si importante sume de bani in valuta, cu promisiunea ca poate interveni pe langa politisti si magistrati, in scopul solutionarii favorabile a unor dosare penale, sau isi poate folosi influenta asupra unor functionari publici pentru a obtine diverse aprobari. Astfel, pe baza unor denunturi formulate la Parchetul National Anticoruptie si a actelor de urmarire penala efectuate de procurori, a rezultat ca Vasile Duta, in calitate de aparator ales al unui inculpat condamnat la 15 ani de inchisoare pentru sustragere de produse petroliere, a primit de la acesta 5.600 de dolari, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa unii magistrati ai Curtii de Apel Ploiesti in vederea schimbarii incadrarii juridice si a reducerii pedepsei stabilite.
Anchetatorii au retinut, totodata, ca Duta a pretins si primit, de la un cetatean german, un autoturism de lux in valoare de peste 40.000 euro, afirmand ca, in calitate de parlamentar, isi poate folosi influenta pe langa unii functionari publici din Ministerul Muncii pentru aprobarea unor contingente de muncitori care urmau sa lucreze cu firme din Germania.
Sub acelasi aspect, procurorii il cerceteaza pe Vasile Duta in legatura cu o persoana din Tecuci, de la care a pretins si primit, in acelasi scop si in aceleasi conditii, diverse bunuri materiale.
Purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, precizeaza ca "masura retinerii, dispusa fata de Vasile Duta, a fost luata ca urmare a faptului ca inculpatul a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului si sa influenteze unii martori din dosarul cauzei".
"Curierul national" scria inca din 20 aprilie 2004 despre dosarul penal care il avea senatorul. La vremea respectiva scriam, citand surse judiciare, ca anchetatorii au indicii ca un politist, senatorul Duta si avocata Zabau sunt implicati in comiterea unor infractiuni grave de coruptie, impreuna cu persoane ce detin demnitati publice importante. A doua zi, politicianul a tinut o conferinta de presa in care s-a aratat indignat de cele publicate de noi. El a negat categoric ca poate fi acuzat de abuz in serviciu.

Seche a cerut "expres si personal" sa fie anchetat
Si Dumitru Sechelariu s-a prezentat, ieri, in fata procurorilor PNA, unde a ajuns la bordul unui luxos autoturism de teren, dar numai pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile. Fostului primar al Bacaului i s-a spus ca este urmarit penal in legatura cu atribuirea unor licitatii si a unor lucrari de constructii catre firme administrate de sotia lui sau de rude, precum si distribuirea de fonduri SAPARD unor societati pe care le-ar fi favorizat.
La finalul audierilor, Sechelariu a aratat ca a avut un dialog civilizat cu procurorii si ca a luat act de acuzatiile formulate de PNA la adresa lui, fara sa precizeze insa care sunt acestea.
El a declarat presei ca a cerut "expres si personal" sa fie anchetat de procurori, cu cateva zile inainte ca acestia sa deschida investigatiile in cazul sau.
"Vreau sa cunoasteti un alt om Sechelariu", a spus el, explicand motivul pentru care ar fi facut aceasta solicitare, continuand cu o scurta prezentare a afacerilor sale, potrivit careia, la inceputul anilor '90, cand a intrat in aceasta lume, a fost primul roman care a derulat activitati de transport international.
Amintim ca, luni si marti, procurori anticoruptie si ofiteri ai Politiei Judiciare au descins la Primaria Bacau, de unde au ridicat acte referitoare la activitatea fostului primar. Documentele ridicate de anchetatori fac referire la licitatiile efectuate de Primaria Bacau in perioada in care Sechelariu se afla la conducerea institutiei. Cu numai o saptamana in urma, Biroul de presa al PNA anunta ca procurorii l-au dat in consemn la frontiera pe Dumitru Sechelariu, precizand ca este cercetat in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si cu atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice unor societati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.