Activitatea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA) din cadrul Ministerului Justitiei vizeaza, printre altele, siguranta penitenciarelor, iar beneficiarii informatiilor obtinute sunt, in special, cei aflati la conducerea acestora, ne-a

Activitatea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA) din cadrul Ministerului Justitiei vizeaza, printre altele, siguranta penitenciarelor, iar beneficiarii informatiilor obtinute sunt, in special, cei aflati la conducerea acestora, ne-a declarat, ieri, colonelul Ovidiu Stoian, directorul institutiei, facand referire la acuzele aduse recent de seful penitenciarelor din Romania, magistratul Emilian Stanisor. In acest context, colonelul s-a aratat nedumerit in privinta motivelor care l-ar fi determinat pe magistrat sa-l incrimineze, presupunand ca "schimbarea tacticii de lucru a DGPA a inceput sa deranjeze", cu atat mai mult cu cat in responsabilitatile directiei intra si "obtinerea de informatii referitoare la eventualele complicitati prin care pot intra in penitenciare obiectele interzise".
Potrivit colonelului Ovidiu Stoian, directorul DGPA, audierea care a avut loc marti la Comisiile parlamentare de aparare a avut drept scop principal prezentarea Raportului de activitate pe anul 2004 si principalele atributii functionale ale institutiei pe care o conduce, doar colateral facandu-se referire la acuzatiile aduse recent de seful penitenciarelor, magistratul Emilian Stanisor.
"Am raspuns si unor intrebari in legatura cu cele spuse de directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor referitoare la legalitatea infiltrarii unor ofiteri sub acoperire in Penitenciarul Arad. am prezentat documente din care rezulta ca actiunea a fost legala.
Noi nu facem cercetare penala, noi lucram numai pe partea informativa", ne-a declarat colonelul Stoian, subliniind faptul ca la operatiune au participat ofiteri de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, sub coordonarea unui procuror.
In ceea ce priveste afirmatiile magistratului Stanisor, potrivit carora actiunea de la Arad (care viza obtinerea de informatii privind traficul de droguri) s-a soldat doar cu confiscarea a patru pastile de Diazepam, colonelul Stoian a precizat ca, daca n-ar fi fost adevarat, detinutului nu i s-ar fi intocmit dosar penal. "Au existat documente care au confirmat traficul de droguri, altfel, magistratii Tribunalului Arad n-ar avea de solutionat acest caz", ne-a mai spus Stoian.
Referitor la cea de-a doua acuza adusa de seful penitenciarelor, conform careia, intr-o actiune petrecuta la Penitenciarul Colibasi, ofiterii DGPA ar fi amenintat si santajat un detinut pentru a-l determina sa poarte o camera video sub gulerul uniformei, colonelul ne-a informat ca actiunea nici n-a avut loc, pentru ca persoana vizata (cea care urma sa-l viziteze pe detinut) n-a mai venit.

Conducerea ANP nu coopereaza
Interpelat in legatura cu motivele care l-ar fi putut determina pe magistratul Stanisor sa ceara "inghetarea" activitatii DGPA, invocand ca s-ar afla in afara legii, colonelul s-a aratat nedumerit: "Este greu sa va raspund la aceasta intrebare. Nu stiu ce ar putea urmari, dar stiu ca, dupa schimbarea tacticii de lucru a serviciului, am cam inceput sa deranjam. Ca ofiteri de informatii ar fi trebuit sa avem feed-back de la ANP. Ne-am confruntat cu nenumarate cazuri in care le-am solicitat raspuns la informatii, iar ei au refuzat sa coopereze. Niciodata n-am avut un raspuns de la ei". Pe de alta parte, aceasta schimbare de tactica presupune semnalarea si documentarea infractiunilor care se petrec in penitenciare, a mai spus colonelul Stoian, subliniind faptul ca "beneficiarul acestor informatii a fost chiar ANP, care n-a luat nici un fel de masuri".
"Spre exemplu, ofiterii de informatii trebuie sa sesizeze conducerea penitenciarului in cazul in care afla ca intr-o camera de detentie sunt obiecte interzise: telefoane, bani, alcool si chiar stupefiante. Pana in 2004, obligatia noastra era doar de a informa comandantul in legatura cu acest lucru, ori acum trebuie sa aflam si cine le-a adus, cum, de unde au venit, prin ce filiera (din afara sau dinauntru), unde sau care sunt punctele vulnerabile, precum si eventualele complicitati prin care au fost introduse in penitenciare.
Deja se stie ca in penitenciare sunt multi infractori arestati pentru trafic de droguri care isi conduc in continuare afacerile. Ori acest lucru nu poate fi facut de unul singur. E logic ca astfel de persoane sunt ajutate cumva... ", ne-a mai spus colonelul Stoian.
In alta ordine de idei, seful DGPA a explicat necesitatea functionarii unui astfel de serviciu avand in vedere ca numai in acest mod se pot cunoaste activitatile care duc la alte infractiuni si care se petrec in randul detinutilor. "Daca noi iesim din penitenciare, ei nu vor mai stii ce se intampla acolo. Si ma refer chiar la ANP.
Ori, principala noastra sarcina, pe langa cele care privesc siguranta nationala, este tocmai siguranta penitenciarelor. Nu uitati ca in penitenciare se pun la cale si razbunari care privesc magistratii sau politistii care s-au ocupat de caz. In aceasta situatie, obtinem informatii pentru chiar protectia magistratilor sau a politistilor. Toate actiunile noastre se fac in scop preventiv, iar informatiile obtinute, folosite si de comandantul penitenciarului, sunt comunicate de urgenta organelor abilitate sa faca cercetarea penala", a incheiat colonelul Stoian.

Comisiile de Aparare considera DGPA necesara
Amintim ca, dupa audierea de marti a colonelului Ovidiu Stoian, presedintele Comisiei de Aparare a Camerei, deputatul Mihai Stanisoara, si-a exprimat parerea ca nu a existat o incalcare a procedurilor legale in vigoare, iar institutia isi exercita atributiile conform exigentelor si prevederilor legale in vigoare.
In ceea ce priveste mentinerea sau desfiintarea acestei structuri de informatii in cadrul Ministerului Justitiei, presedintii Comisiilor parlamentare de Aparare au explicat ca acest subiect nu a fost abordat, dar ca ambele comisii considera ca DGPA este "necesara".
"O parere cvasiunanima a comisiilor este ca este absolut necesara existenta acestei directii", a declarat Stanisoara, completat de presedintele Comisiei senatoriale de Aparare, Ioan Talpes, care a invocat lucrurile de-abia prezentate de colonelul Stoian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.