Viitorul nu suna bine pentru buzunarul contribuabilului dupa vizita delegatiei FMI, incheiata cu majorari anticipate de accize si cresteri de taxe care fac din "relaxarea fiscala" din campanie nimic altceva decat o gluma pe banii nostri.
Autor

Viitorul nu suna bine pentru buzunarul contribuabilului dupa vizita delegatiei FMI, incheiata cu majorari anticipate de accize si cresteri de taxe care fac din "relaxarea fiscala" din campanie nimic altceva decat o gluma pe banii nostri.
Autoritatile nu au incheiat cu reprezentantii Fondului Monetar International un nou memorandum suplimentar, ci doar o scrisoare suplimentara de intentie, care contine angajamentul Guvernului de a efectua o prima rectificare a bugetului pe 2005 pana la sfarsitul lunii februarie.
Reprezentantii autoritatilor si echipa FMI au incheiat, luni seara, discutiile tehnice privind cea de-a doua si a treia evaluare a acordului stand-by incheiat de Romania si institutia financiara internationala in luna iulie a anului trecut.
Prin aceasta rectificare bugetara, expertii FMI doresc sa se convinga ca masurile de reducere a cheltuielilor publice vor fi intr-adevar transpuse in practica.
Pe scurt, FMI-ul a lasat mana libera Guvernului la majorari de taxe, in asa fel incat sa respecte o marja de deficit bugetar de 0,4 - 0,5%.

Accizele se maresc la 1 aprilie in loc de 1 iulie
Pentru a putea pastra nivelul Taxei pe Valoare Adaugata la 19 la suta, Executivul a acceptat sugestiile FMI de a majora accizele. Prima majorare va fi initiata pe 1 aprilie si va viza accizele la tutun, alcool si uleiuri minerale. O alta majorare va fi initiata pe 1 iulie si va cuprinde accizele pe gaze naturale si pe electricitate. Oficialii Autoritatilor de la Bucuresti si expertii FMI estimeaza ca devansarea cu trei luni a calendarului de majorare a accizelor, de la 1 iulie la 1 aprilie, va permite bugetului de stat sa acumuleze un plus de venituri de 3.726 miliarde lei. Vicepremierul Adriean Videanu nu a exclus insa o noua majorare a accizelor in acest an, in cazul in care nu va fi atins plusul de venituri estimat la bugetul de stat.

Scumpiri cu 20-25 la suta la gaze naturale si energie
Totodata, Videanu a anuntat si noile preturi la utilitati. Pretul la gaze naturale va creste, la 1 aprilie 2005, la 95 dolari/mia metri cubi si va fi majorat, ulterior, in alte doua etape, respectiv la 105 dolari/mia metri cubi, la 1 iulie 2005, si la 110 dolari/mia metri cubi, la 1 octombrie 2005. Noile tarife reprezinta o crestere totala de 20-25% fata de nivelul inregistrat in prezent.
Initial, tariful la gaze naturale urma sa sufere modificari incepand cu 1 iulie 2005. Guvernul va majora si tariful la electricitate, cu un procent cuprins intre 2,5% si 5%. Procentul exact de majorare si momentul intrarii in vigoare a noilor preturi - de la 1 aprilie sau de la 1 iulie 2005 - urmeaza sa fie stabilite in perioada imediat urmatoare. In privinta pretului national de referinta la energia termica, acesta va creste cu 20%, la 1 iulie 2005. Premierul Calin Popescu Tariceanu a motivat devansarea calendarului de majorare a tarifelor la utilitati si a accizelor, prin necesitatea acoperirii restantelor fostului Cabinet Nastase in respectarea masurilor convenite cu FMI.

Pensiile vor fi recalculate pana la sfarsitul anului
Un lucru bun este ca reprezentantii FMI au acceptat ca procesul de recalculare a pensiilor sa fie derulat potrivit programului propus de Guvern, fara sa fie necesara amanarea unei etape pentru anul 2006. Inghetarea salariilor bugetarilor devine o informatie publica cu prilejul incheierii primei runde de negocieri a actualului Guvern. In fapt, Guvernul spune ca a convenit cu FMI o majorare salariala pentru bugetari abia in decembrie, dar numai cu conditia sa mai ramana bani. E greu de crezut ca acest lucru se va intampla in conditiile tinerii unui deficit bugetar de maximum 0,5% din PIB.

Impozitul pe tranzactiile imobiliare creste de 10 ori
Impozitele pe castigurile obtinute din tranzactii imobiliare si din tranzactii cu bunuri mobiliare - obligatiuni, parti sociale si alte hartii de valoare - vor suporta o majorare considerabila urmand sa se majoreze, de la 1 aprilie, de la 1% la 10%. Programul Guvernului prevede o a doua etapa de majorare care se va produce cel mai probabil la 1 ianuarie 2006 si va reprezenta alinierea impozitelor mentionate la 16 la suta.

Crestere economica minora
Dupa formulele de calcul ale FMI, anul acesta vom avea o crestere economica de 5,5% din PIB, infima fata de cresterea pe 2004, care s-a ridicat la circa 8% din PIB.

Deficitul de cont curent, acoperit din ce a mai ramas de privatizat
O alta bila neagra este negocierea unui deficit de cont curent de 6,9% din PIB, la sfarsitul anului curent, dupa ce surse apropiate negocierilor avansau un procent de 7,2%. Nu este exclus ca atingerea acestei tinte sa aduca masuri de limitare a consumului.
In ceea ce priveste diminuarea deficitului de cont curent, vicepremierul Videanu a anuntat ca in 2005, Executivul intentioneaza sa privatizeze principalele companii din domeniul electicitatii, CEC si BCR. In plus, se va trece la privatizarea sau lichidarea companiilor Electroputere, Tractorul si Rulmentul.
Alte 20 de companii nationale, mai mici, se mai afla pe lista de privatizari a actualului Guvern. De asemenea, Executivul va concesiona 3.000 de kilometri de cale ferata.

FMI a cerut falimentul Rafo
Referitor la mult discutata ordonanta Rafo, Videanu a precizat ca FMI doreste ca solutia pe care statul trebuie sa o adopte in cazul Rafo este cea a falimentului, insa actualul Executiv intentioneaza sa identifice o alta iesire. "FMI considera ca procedura de faliment este cea mai simpla si cea mai clara in momentul de fata", a spus oficialul guvernamental. Adriean Videanu a precizat insa ca procedura falimentului nu inseamna inchiderea societatii si ca AVAS are si alte variante in evaluare. De altfel, procedura va fi stabilita doar dupa efectuarea auditului. In acest context, vicepremierul Videanu a anuntat ca suspendarea aplicarii ordonantei privind stergerea datoriilor Rafo ar putea fi prelungita, in conditiile in care auditul nu poate fi finalizat pana la 30 martie, data expirarii ordonantei.

Tariceanu: FMI nu ne obliga. Acordul garanteaza ca Guvernul actioneaza corect
Premierul a declarat ca actualul acord convenit cu FMI va fi ultimul de acest tip si a reluat ideea ca politica economica si sociala reprezinta atributul exclusiv al autoritatilor romane, si nu al institutiei financiare internationale. "Nu FMI stabileste prioritatile politice ale Guvernului. Noi nu avem nevoie de FMI sa ne spuna ca am depasit ceva.
Nu desconsideram necesitatea pastrarii acordului cu Fondul Monetar, dar stim ce avem de facut si nu trebuie ca FMI sa vina sa spuna Ministerului de Finante sau Ministerului Economiei sa umble la anumite reglaje. Relatia cu FMI este o garantie suplimentara ca politicile noastre economice sunt corecte", a spus premierul Tariceanu.

Lista lui Tariceanu
× Limitarea cheltuielilor pentru obtinerea unui deficit bugetar de 0,4 - 0,5%.
× Majorarea accizelor la tutun, alcool si uleiuri minerale, la 1 aprilie, fata de 1 iulie.
× Scumpiri cu 20-25 la suta la gaze naturale si energie.
× Mariri salariale pentru bugetari, in decembrie, daca mai raman bani.
× Impozitele pe castigurile obtinute din tranzactii cu bunuri mobiliare si imobiliare de 10 ori mai mari.
× Crestere economica de 5,5% din PIB (fata de 8% in 2004).
× Deficit de cont curent de maximum 6,9% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.