Dupa patru ani de guvernare PSD, Adrian Nastase recunoaste ca principala cauza a pierderii alegerilor a fost coruptia. Mai mult, liderul social-democrat isi asuma responsabilitatea pentru amploarea fenomenului, admitand chiar ca a tolerat in partid p
Dupa patru ani de guvernare PSD, Adrian Nastase recunoaste ca principala cauza a pierderii alegerilor a fost coruptia. Mai mult, liderul social-democrat isi asuma responsabilitatea pentru amploarea fenomenului, admitand chiar ca a tolerat in partid persoane care aveau "probleme de imagine".
"Dincolo de cauzele, mai mari sau mai mici, ale esecului electoral al anului 2004, este necesar sa admitem ca, in ecuatia generala a infrangerii, rolul determinant l-a avut perceptia de partid corupt. (...) Va trebui sa ne delimitam explicit de anumite persoane si de anumite comportamente pe care le-am tolerat pana acum, chiar daca exista riscul ca unii vinovati sa paraseasca partidul. Mai bine sa se clarifice lucrurile acum, decat sa apara surprize in preajma alegerilor viitoare", sustine Adrian Nastase in raportul pe care il va prezenta astazi in fata membrilor Biroului Executiv Central al PSD.
Ca sa tempereze perceptia de partid corupt, liderul social-democrat propune adoptarea unei declaratii politice prin care PSD sa se delimiteze de persoanele ce poarta aceasta eticheta si, mai mult, aceasta sa se aplice si retroactiv. "Desigur, nu se pune problema anularii prezumtiei de nevinovatie si nici a vreunei excluderi apriorice din partid, cel putin pana cand nu va exista un verdict al Justitiei, dar o pozitie publica, sub acest aspect, se impune", precizeaza el.
Adrian Nastase a pregatit pentru sedinta de astazi a Biroului Executiv Central un raport care numara nu mai putin de 60 de pagini, axandu-se in principal pe cauzele care au dus la esecul electoral de anul trecut. Parcurgand textul, reiese ca seful PSD a alergat de unul singur, beneficiile electorale ale unei guvernari bune fiind practic anulate de prestatia propriu-zisa a partidului. Aceasta ar fi dus la pierderea prezidentialelor si, implicit, a puterii.
Modul greoi de luare a deciziilor, care a impus o imagine de partid anchilozat, ezitant, incercarile firave de restructurare sfarsite in compromisuri, revenirea asupra deciziilor, mediatizarea excesiva, scandalul preliminarelor sunt doar cateva dintre cauzele pe care Nastase le-a identificat.
Presedintele social-democrat remarca incapacitatea partidului de a asigura o buna perceptie publica asupra modernizarii sale. "Imaginea acestui proces a fost insa parazitata, umbrita sau contrazisa de cateva incidente - de exemplu, cedarea in fata unor presiuni locale de mentinere in cazul alegerilor locale si parlamentare a unor candidati cu probleme de imagine, mentinerea optiunii strategice pentru formula unui partid masiv, cu structuri politice tentate de birocratism, mentinerea, in unele cazuri, a unui stil conservator de organizare a evenimentelor politice, a comunicarii publice", apreciaza presedintele PSD.

Relatia paguboasa cu PUR si UDMR
Adrian Nastase pune in balanta si costurile si beneficiile colaborarii cu PUR si UDMR, per ansamblu reiesind ca PSD a avut mai mult de pierdut decat de castigat.
In ceea ce priveste umanistii, liderul PSD recunoaste ca in incheierea Aliantei a contat decisiv trustul media al lui Dan Voiculescu.
Concesiile facute PUR sunt considerate, insa, cu mult mai mari decat suportul electoral adus de acesta. Situatia este similara in cazul UDMR, a carui ajutor electoral a fost mai mic decat s-a sperat. Adrian Nastase remarca in context ca PSD i-a lipsit o strategie de atragere a simpatizantilor PRM, de votul carora a beneficiat in turul doi al prezidentialelor Traian Basescu.
Anticipatele sunt un alt subiect la care seful PSD se opreste in analiza sa. El crede ca alegerile inainte de termen nu ar dezavantaja partidul pe care deocamdata il conduce. Probleme, sustine Nastase, ar avea PUR si UDMR. "Trebuie sa amendam, public, ipoteza ca noi ne temem de anticipate.
Mesajul nostru trebuie sa fie ca Romania nu are timp de anticipate acum, dar ca noi suntem dispusi sa facem, daca va fi nevoie, si aceasta experienta.
Ultimele alegeri au fost castigate de noi, nu avem motiv sa ne temem de reluarea lor.
Daca vor fi alegeri anticipate, probleme vor avea cei cu care Alianta PNL - PD face acum un cartel/patrulater de guvernare", afirma Nastase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.