Regizorul Pedro Almodovar a demisionat din Academia Spaniola de Film, care decerneaza Premiile Goya, denuntand sistemul de desemnare a laureatilor acestor premii, transmite Mediafax. Demisia regizorului si a fratelui sau, producatorul Agustin Almodov
Regizorul Pedro Almodovar a demisionat din Academia Spaniola de Film, care decerneaza Premiile Goya, denuntand sistemul de desemnare a laureatilor acestor premii, transmite Mediafax. Demisia regizorului si a fratelui sau, producatorul Agustin Almodovar, a fost depusa la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, au declarat surse de la casa de productie El Deseo care apartine fratilor Almodovar. Cel mai recent film al lui Almodovar, "La mala education", nu a obtinut nici o statueta la editia de anul acesta a Premiilor Goya, desfasurata pe 31 ianuarie. Marele castigator al editiei a fost filmul "Mar Adentro" in regia lui Alejandro Amenabar, care a obtinut 14 premii. Filmul este nominalizat si la categoria cel mai bun film strain a premiilor Oscar. Intr-un comunicat, fratii Almodovar isi fac cunoscut dezacordul fata sistemul de vot pentru desemnarea castigatorilor acestor premii si denunta lipsa informatiilor privind numarul de votanti la fiecare categorie. Selectarea nominalizarilor la premiile Goya se face pe categorii, ceea ce inseamna ca, de exemplu, scenaristii desemneaza patru nume din bransa lor. Sistemul, intrat in vigoare in 2002, potrivit El Deseo, nu se aplica la categoriile "generale": cel mai bun film, cel mai bun film de animatie, cel mai bun film european. Castigatorii finali la fiecare categorie a premiilor Goya sunt votati insa de toti membrii Academiei. Sistemul este identic cu cel folosit la Hollywood pentru desemnarea nominalizarilor la Oscar, dar "industria cinematografica spaniola este mult mai restransa", dupa Agustin Almodovar. Numarul votantilor este de sase mii la Hollywood si de o mie in Spania, unde se voteaza in functie de interese, a aratat acesta.
Relatiile dintre Pedro Almodovar si institutia care decerneaza premiile Goya sunt tensionate din 1990, cand filmul acestuia "Átame!" (Leaga-ma!) a fost nominalizat la 15 categorii, dar nu a primit nici un premiu. Totusi, in 1999, "Todo sobre mi madre" (Totul despre mama mea) a obtinut sapte premii Goya. Almodovar lucreaza in prezent la un film intitulat "Volver", anuntat pentru 2006 si in care rolul principal este detinut de Penelope Cruz. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.