Magda Marincovici ""Intr-o zi am venit cu fetita mea la spital. Avea cativa anisori. Am asezat-o la octotip, asa intr-o doara. A acoperit un ochi cu manuta si a citit doar trei randuri. La inceput am v

 

Magda Marincovici

""Intr-o zi am venit cu fetita mea la spital. Avea cativa anisori. Am asezat-o la octotip, asa intr-o doara. A acoperit un ochi cu manuta si a citit doar trei randuri. La inceput am vrut sa o bat crezand ca se incapataneaza. Dar mi-a spus ca doar atat vede. A acoperit si celalalt ochisor si a citit doar patru randuri. Am alergat la primul oftalmolog. Dar trebuie sa va spun ca fetita nu avea nimic deosebit. Nu se apropia prea mult de televizor, nu apropia cartea, se descurca perfect, nu avea strabism. Nimic nu mi-a dat de gandit ca ar avea o problema oftalmologica."" Este un episod pilduitor povestit de chiar directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, conf. dr. Monica Pop.
Obligatoriu la varsta de 3 ani
In opinia medicului Monica Pop, consultul oftalmologic la copilul de 3-4 ani ar trebui legiferat, ca si vaccinarile. ""La aceasta varsta, obligatoriu orice micut trebuie vazut de un oftalmolog, chiar daca n-are nici o problema de vedere."" Copii care au in familie purtatori de ochelari - parinti, bunici, frati - trebuie cu atat mai mult examinati de medicul oftalmolog.
Sunt multi copii cu aspect absolut normal, cu comportament identic cu al celorlalti copii, dar care prezinta totusi vicii de refractie. Exista patologii de ochi unic. Un copil se naste cu un viciu de refractie la un singur ochi (miopie, hipermetropie, astigmatism).
Ca acel ochi sa vada ar avea nevoie de o lentila care sa-i aduca imaginea pe retina. Dar de unde sa-ti dai seama ca el are nevoie de o lentila cand nu ai nici o manifestare? Ochiul arata perfect, copilul se descurca perfect, pentru ca el asa stie sa vada, pentru ca asa s-a nascut si s-a adaptat. Numarul celor care fac strabism este foarte mic. De obicei, aceste vicii de refractie nu sunt insotite de manifestari si nu ai de unde sa stii ca acel copil nu vede cu un ochi. ""Reeducarea vederii se poate face numai pana la varsta scolara: 6 ani, maximum 7 ani, exceptie majora. Am vazut in ultima perioada o droaie de copii si de tineri cu asemenea probleme nedepistate la timp, care dobandesc un handicap vizual definitiv. Ochiul acela pierde capacitatea de a vedea"", spune medicul Monica Pop.
In aceste cazuri nu se mai poate face nimic. Ceea ce este o tragedie. Mai ales atunci cand parintele afla ca aceasta afectiune putea fi complet tratata, cu conditia de a fi fost depistata la timp.
Evident, daca parintii observa o modificare, nu trebuie sa astepte sa implineasca 3 ani pentru a consulta medicul oftalmolog.

TEST


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.